Zielone ciasto, które zrobiło ogromne wrażenie na ostatniej domowej imprezie. Wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis. Lubię takie reakcje na moje wypieki ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
1 szklanka cukru (200g)
2 szklanki mąki (300g)
450 g mrożonego szpinaku
0.5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
250 ml śmietanki 36% (można dać 30%)
500 g mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
+ 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
WYKONANIE:
1. Zacznij ubijać całe jajka, po chwili stopniowo dodawaj cukier, miksuj aż się całkowicie rozpuści i powstanie puszysta masa;
3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj całość aż składniki się połączą;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 50 min. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty. Odłóż szklankę okruszków z obydwu blatów - będą potrzebne do dekoracji;
6. Przygotuj krem: mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno;
7. Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone i cukier puder. Całość zmiksuj aż powstanie gładki, jednolity krem;
9. Na dżemie rozsmaruj krem śmietankowy (odłóż ok. 1/4 kremu do posmarowania wierzchu ciasta) i przykryj drugim blatem;
10. Rozsmaruj resztę kremu, wierzch posyp okruchami z ciasta. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Zrobiłam to ciasto,ale mi nie wyszło,za gęste i nie urosło.Dlaczego? Dałam wszystkie składniki tak jak podane.dałam tylko mniej cukru.Zamiast 200gr.dałam 100gr.,szpinak dobrze odciśnięty.używam szklanki 250ml.upiekłam 2szt.i nie zamiast biszkoptu wyszedł gnieciuch.Już robiłam inne ciasta Twoje wyszły super tylko to mi nie wyszło.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻeby dokładnie stwierdzić czemu ciasto się nie udało musiałabym widzieć jak Pani je robi:( Ale to naprawdę dziwne, nigdy nie miałam problemu z tym że ciasto wyszło za gęste, albo nie urosło :( Ilość cukru nie powinna mieć tutaj zbyt dużego znaczenia..
Usuń