Nasmażyłam pączków i zostały mi białka.. Zazwyczaj robię z nich bezę, ale tym razem postanowiłam przygotować coś innego - wyszło przepyszne ciacho z kawałkami czekolady. Na pewno będę je robić częściej. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 25x12 cm
5 białek
0.5 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g czekolady gorzkiej/mlecznej (wedle uznania)
WYKONANIE:
2. Ciągle miksując wlewaj cienkim strumieniem olej;
3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
5. Przelej ciasto do foremki i wstaw do nagrzanego do 180 st C. Piecz ok. 50 min (do suchego patyczka.
SMACZNEGO :)
Ostatnio robiłem ciatso z Tej strony na herbatnikach czekoladowych z budyniem i śmietanką:) teraz sprobóje z tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńPo tłustym czwartku zostanie mi sporo białek już wiem jak je wykorzystam, będzie Meksykanka. Dzięki za smakowite przepisy:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! :)
UsuńMam bialka wiec napewno sprobuje
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie smakowało:)
Usuń