lutego 17, 2021

Pryncypałek

Kiedy mój mąż usłyszał, że w kremie są czerstwe bułki powiedział, że na pewno tego nie spróbuje.. ale kiedy już go przekonałam - nie chciał odejść od stołu. Całe ciasto zostało zjedzone w moment. Takie jest dobre!
ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,ciasto z kremem,ciasto z masą budyniową,ciasto na weekend, szybkie ciasto, smaczne ciasto


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

1 opakowanie herbatników (400g)
KREM:
3 szklanki mleka
2 bułki kajzerki
1 szklanka wiórek kokosowych
200 g masła
0.5 szklanki cukru
+ 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego (opcjonalnie)
+ 1 opakowanie wafelków (Pryncypałki, 235g)


WYKONANIE:

1. Pokrojone kajzerki namocz w 2 szklankach mleka;
2. Rozmięknięte bułki rozdrobnij widelcem, następnie wsyp wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj;
3. Resztę mleka zagotuj a następnie wlej rozmieszane w pozostałym mleku bułki z wiórkami i gotuj całość na małym ogniu aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj;


4. Masło z cukrem utrzyj dokładnie zmiksuj. Cukier ma się całkowicie rozpuścić;
5. Dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż do powstania gładkiej, jednolitej masy;
6. Na dnie blaszki wyłóż warstwę ciastek a następnie rozsmaruj 1/3 kremu;
7. Ułóż kolejną warstwę herbatników a na nich rozsmaruj dżem;
8. Poukładaj kolejną warstwę ciastek a następnie wyłóż połowę pozostałego kremu;
9. Ułóż wafelki* i rozsmaruj resztę kremu.
zamiast całych wafelków polecam je pokruszyć bądź pokroić na małe kawałki - wtedy ciasto będzie się dużo lepiej kroić;


10. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp kakao lub polej rozpuszczoną czekoladą.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,ciasto z kremem,ciasto z masą budyniową,ciasto na weekend, szybkie ciasto, smaczne ciasto


4 komentarze:

  1. Można wiedzieć na jaką blachę jest przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzien dobry, masa wyszla za rzadka, co mogę zrobić żeby to uratować???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dała Pani zbyt dużo mleka? Proszę spróbować schłodzić przez noc, trochę na pewno stężeje.

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger