Kiedy mój mąż usłyszał, że w kremie są czerstwe bułki powiedział, że na pewno tego nie spróbuje.. ale kiedy już go przekonałam - nie chciał odejść od stołu. Całe ciasto zostało zjedzone w moment. Takie jest dobre!
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
1 opakowanie herbatników (400g)
KREM:
3 szklanki mleka
2 bułki kajzerki
1 szklanka wiórek kokosowych
200 g masła
0.5 szklanki cukru
+ 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego (opcjonalnie)
+ 1 opakowanie wafelków (Pryncypałki, 235g)
WYKONANIE:
2. Rozmięknięte bułki rozdrobnij widelcem, następnie wsyp wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj;
3. Resztę mleka zagotuj a następnie wlej rozmieszane w pozostałym mleku bułki z wiórkami i gotuj całość na małym ogniu aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj;
4. Masło z cukrem utrzyj dokładnie zmiksuj. Cukier ma się całkowicie rozpuścić;
5. Dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż do powstania gładkiej, jednolitej masy;
8. Poukładaj kolejną warstwę ciastek a następnie wyłóż połowę pozostałego kremu;
9. Ułóż wafelki* i rozsmaruj resztę kremu.
zamiast całych wafelków polecam je pokruszyć bądź pokroić na małe kawałki - wtedy ciasto będzie się dużo lepiej kroić;
10. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp kakao lub polej rozpuszczoną czekoladą.
SMACZNEGO ;)
Można wiedzieć na jaką blachę jest przepis ?
OdpowiedzUsuń24x24 cm:)
UsuńDzien dobry, masa wyszla za rzadka, co mogę zrobić żeby to uratować???
OdpowiedzUsuńMoże dała Pani zbyt dużo mleka? Proszę spróbować schłodzić przez noc, trochę na pewno stężeje.
Usuń