Klasyczne schabowe są super, ale czasem mam ochotę na coś innego.. Robię wtedy te roladki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne ;)
SKŁADNIKI:
4 plastry schabu
przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
odrobina chilli
sól, pieprz
PANIERKA:
1 jajko + sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
DODATKOWO:
4 słupki sera żółtego
4 słupki papryki konserwowej lub świeżej
1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
4 wykałaczki
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
1. Plastry schabu delikatnie stłucz aby były dość cienkie. Następnie każdy plaster natrzyj mieszanką przypraw i wstaw mięso do lodówki na minimum 1-2 h (ja zostawiam często na całą noc);
2. Na każdy plaster schabu połóż na brzegu słupek sera, kawałek papryki oraz ćwiartkę jajka. Zwijaj roladki i dla pewności spinaj je wykałaczką;
3. Każdą roladkę obtocz dokładnie w rozkłóconym jajku (z dodatkiem soli i pieprzu) a następnie w bułce tartej;
4. Smaż roladki z obydwu stron na średnim ogniu (tak aby w środku nie były surowe a z wierzchu mocno zesmażone). Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz