Szarlotka to zawsze dobry wybór - kwestia tego, na jaką mamy ochotę. Ten przepis jest super dla osób, które nie do końca lubią grubsze kawałki jabłek w cieście.. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
KRUCHE:
600 g mąki pszennej
4 żółtka + 1 całe jajko
200 g masła
1/ szklanki cukru
3 pełne łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
JABŁKA:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
2 budynie śmietankowe/waniliowe
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
PIANA:
4 białka
1 szklanka cukru
1 kisiel czerwony
WYKONANIE:
1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pokrojone masło, cukier, jajka i śmietanę przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Po wyrobieniu podziel ciasto na dwie części;
2. Połową ciasta wyklej dno blaszki wyłożonej papierem. Drugą połowę zawiń w folię i wstaw do zamrażarki;
3. Ciasto z blaszce ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na ok. 10-15 min;
5. Wyjmij blaszkę z lodówki i wstaw spód ciasta do podpieczenia ( 180 st C - ok. 10-15 min);
6. Do jabłek dodaj proszki budyniowe, cukier wanilinowy i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj;
7. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkiem rozpuści;
11. Na wierzch zetrzyj bądź porwij drugą połowę ciasta i wstaw szarlotkę do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 60-70 min (w zależności od piekarnika).
SMACZNEGO:)
Smakowicie wygląda ciasto.Z pewnością wypróbuję przepisu.Dziękuję
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńTa szarlotka dość często gości na moim stole, pyszna, polecam. :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo ją lubię:) Pozdrawiam
Usuń