SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
KREM WIŚNIOWY:
2 budynie waniliowe
1 galaretka wiśniowa
1 l soku z wiśni
ok. 100-150 g wiśni
KREM ŚMIETANOWY:
330 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru
BEZA:
6 białek
1 szklanka cukru
150 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. W szklance soku z wiśni rozmieszaj proszki budyniowe;
2. Resztę soku razem z wiśniami zagotuj. Następnie wlewaj ciągle mieszając rozmieszane proszki budyniowe. Gotuj na minimalnym ogniu aż budyń będzie gładki, jednolity i gęsty;
3. Wyłącz gaz. Do budyniu wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw budyń do lekkiego przestudzenia;
4. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj pianę aż cukier całkowicie się rozpuści;
6. Do masy na ciasto przesiej mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszaj;
7. Przelej masę na biszkopt do foremki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok. 15 min;
9. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj partiami cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
10. Do ubitej piany wsyp mąkę ziemniaczaną i wiórki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj;
11. Na dużej blasze wyłożonej papierem odrysuj kształt blaszki, następnie wyłóż masę na bezę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 st C na 30 min. Potem zmniejsz temperaturę do 100 st C i susz bezę przez ok. 2 h - studź przy otwartym piekarniku;
12. Przygotuj krem śmietanowy: mocno schłodzoną śmietankę zacznij ubijać. Po chwili dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż powstanie sztywny krem;
13. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj. Tylko do połączenia składników;
14. Na stężałą masę wiśniową wyłóż krem śmietanowy;
15. Na wierzchu połóż bezę, lekko dociśnij. Schłodź ciasto w lodówce - najlepiej całą noc.
SMACZNEGO :)
Apetycznie wygląda,spróbuję zrobić takie ciasto
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńWygląda pięknie i napewno jest wyśmienite będę piekła i dam znać jak wyszło
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię ;) Pozdrawiam
UsuńCzy mozna użyć innego owocu
OdpowiedzUsuńTak :) Wedle upodobań i ulubionych smaków
UsuńDziś piekłam. Najlepiej mi budyń smakuje. Dałam szklankę kompotu a resztę wody. Do tego jeszcze wrócę 😉 Reszta za słodka i kremu za dużo, chociaż dałam jedno mascarpone i mniej cukru. Chyba do tych mas smietanowych się nie przekonam 🙁
OdpowiedzUsuńIlość cukru zawsze można modyfikować pod siebie - wedle upodobań. Co do mas śmietanowych.. ja je uwielbiam 😍 Ale rozumiem, że nie wszystkim muszą smakować:)
UsuńPiekłam to ciasto na święta Wielkanocne i wpisało się już na stałe do naszego menu!
OdpowiedzUsuńChcę je upiec też na najbliższe święta,ale w większej blaszce(40x25)!Moje pytanie zatem brzmi czy jak podwoje składniki z przepisu to czy też wyjdzie takie efektowne ciasto?Pozdrawiam
Tak, w takiej blaszce jak Pani pisze będzie w porządku z podwójnej porcji :)
OdpowiedzUsuń