Przepyszne ciasto dla miłośników chałwy. Ja mogłabym je jeść co drugi dzień - jest szybkie, łatwe i baardzo smaczne.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
3 opakowania podłużnych biszkoptów lub herbatników
200 g miękkiego masła
4 serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 150g)
250 g serka mascarpone
200 g chałwy waniliowej
0.5 szklanki cukru
czekolada do dekoracji wierzchu
WYKONANIE:
3. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i całość wymieszaj;
5. Wyłóż 1/3 masy chałwowej;
7. Rozsmaruj kolejną cienką warstwę kremu;
8. Ułóż ostatnią warstwę ciastek;
9. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj wierzch startą, mleczną czekoladą.
SMACZNEGO :)
Miam miam na pewno pyszne.Zrobię niedlugo
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńZrobić trzeba zaraz, a nie obiecywać. Obiecanki - cacanki
UsuńPrzeczytałam i wygląda że super przepis podobny kremrobię tylko chałwę dokładam do masła Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał:) Pozdrawiam
UsuńWitam a jaka duża ma być blaszka
OdpowiedzUsuń24 x 24 cm:)
UsuńSuper!!! Tez to zrobie!! Proste szybkie ciasto!! Dzieki
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość:) Pozdrawiam
UsuńCiasto zrobione i pozostawione na całą noc w lodówce niestety biszkopty nie nasiąkły i są suche ,ciasto się rozpada .Wydaje mi się ze biszkopty powinny być skropione jakimś płynem.
OdpowiedzUsuńNigdy nie nasączam, ale owszem - jeśli ktoś lubi to można. Masa powinna ładnie związać ciasto, nic nie powinno się rozpadać. Robiła Pani wszystko zgodnie z przepisem?
UsuńZrobiłam, pyszne ciasto. Na święta również i nas zagości.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńWygląda pysznie! Mam pytanie: ile dodałaś chałwy?
OdpowiedzUsuń200 g waniliowej;)
UsuńZrobiłam,pyszne ciasto tylko dałam mniej cukru.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuńa jak mam okrągłą blaszke i zmierzyłam ją po środku to ma 24x24 to dobra
OdpowiedzUsuńBędzie dobra:)
UsuńU mnie masa się zważyła, mimo że składniki miały pokojową temperaturę.
OdpowiedzUsuńDziwne, w tej masie nie bardzo ma się co zwarzyć, więc nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Musiałabym widzieć co Pani robi po kolei aby ocenić co się stało
UsuńDwukrotnie robiłam balkanke i świetnie mi wyszła,dziękuję za przepis.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, polecam spróbować również inne ciasta z bloga :) :)
UsuńSuper przepis, Bałkanka wyszła rewelacyjnie. Smakuje obłędnie goście się zajadali i chwalili.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :))
UsuńWitam. Wszystko super, tylko blachę mam 24 na 40 czyli można uznać, że dwa razy większa. Inna się u mnie nie opłaci. ;) Będę robiła pierwszy raz na ten weekend na imprezę rodzinną. Mam nadzieję, że mi wyjdzie z podwójnych składników. Lubię sobie dodawać stresu przygotowywaniem czegoś pierwszy raz i płakaniem potem czy mi wyjdzie :P :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ podwójnych składników powinno wyjść idealnie na taką blaszkę :) Życzę smacznego i pozdrawiam
UsuńTeż bym chciała spróbować ale najpierw zapytam czy masło można czymś zastąpić?(niestety mam wstręt do masła, gdy występują w kremach i masach) Np. dać tylko maskarpone, tzn.tyle ile powinno być razem masło + mascarpone.
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, choć nigdy tak nie robiłam więc nie dam sobie ręki uciąć, że ciasto wyjdzie równie smaczne:)
UsuńWitam, zamierzam zrobić ciasto ale w kraju, w którym mieszkam nie ma serka homogenizowanego. Ile serka mascarpone mogłabym użyć w zamian?
OdpowiedzUsuńTyle samo. Pozdrawiam :)
UsuńMasło musi być bo wiąże krem. Zamiast masła można dodać żelatyny.
OdpowiedzUsuńA co zamiatać chałwy? Zamierzam dodać tylko wanilię. Mam nadzieję, że będzie równie smacznie
Ciasto z wanilią też bedzie smaczne. To ciasto chałowowe i w tym jego urok, ale warto eksperymentować :)
UsuńZamiast serka homogenizowanego polecam naturalny serek philadelphia
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Pozdrawiam :)
UsuńJakie to pyszne🤩... Od dzisiaj numer 1 w naszym domu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis🥰🥰🥰