Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurka - ten jest moim ulubionym. Piekę go co roku i zawsze znika ze stołu jako pierwszy.
SKŁADNIKI:
150 g zimnego masła
230 g mąki pszennej
2 żółtka
50 g cukru pudru
200 g masy kajmakowej
0.5 szklanki śmietanki 30%
+ dżem wiśniowy
WYKONANIE:
1. Mąkę, cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz żółtka przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite i sprężyste ciasto;
2. Uformuj kulkę z ciasta, przełóż ją na folię, spłaszcz i zawiń a następnie wstaw do lodówki na ok. 1h;
3. Po wyjęciu z lodówki przełóż ciasto na papier do pieczenia i cienko rozwałkuj na pożądany kształt ( u mnie jajko). Nierówne boki obetnij małym nożykiem;
4. Z pozostałego ciasta uformuj cieniutkie wałeczki i przyklej je jako "ramkę" mazurka. Możesz dodatkowo przyozdobić boki;
5. Ciasto na papierze przełóż do dużej blaszki, rozsmaruj cienką warstwę dżemu i wstaw mazurka do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15-20 min ( kontroluj stopień zarumienienia);
7. Wyłóż krem kajmakowy na mazurka i wstaw całość do lodówki;
8. Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto - ja użyłam kolorowej posypki oraz czekoladowych zajączków.
SMACZNEGO :)
Takiego jeszcze nie robiłam.Wypróbuję na święta.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie;) Jest pyszny
Usuń