Drożdżowe rogale z czekoladą to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak tata zawsze przynosił nam je co rano na śniadanie. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam zrobić je u siebie w domu - wyszły jeszcze pyszniejsze niż te ze wspomnień ;)
SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
125 g roztopionego masła
250 ml mleka
3 jajka
5 łyżeczek cukru
+ ulubione nadzienie ( u mnie nutella)
WYKONANIE:
1. W ciepłym mleku rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i całość dokładnie wymieszaj a następnie odstaw rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10-15 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, wlej rozczyn, wystudzone masło, dodaj jajka i resztę cukru. Wyrób gładkie, jednolite ciasto ( będzie trochę rzadkie, ale to nic);
3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 (aż podwoi swoją objętość);
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrób w dłoniach. Po czym podziel na 3 równe części;
7. Na każdy trójkąt nakładaj nadzienie (u podstawy) i zwijaj formując zgrabne rogaliki;
8. Gotowe rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem, każdy z nich posmaruj roztrzepanym białkiem i odstaw na 10min do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na 10 min.
SMACZNEGO ;)
Czy można zamiast nuteli dać powidła
OdpowiedzUsuńPewnie:) Można dać dowolne nadzienie
UsuńMmm...slinka leci
OdpowiedzUsuńoj tak:>
Usuń