Z całą odpowiedzialnością twierdzę, że to najlepszy sernik jaki w życiu jadłam. Jest tak puszysty i delikatny, że rozpływa się w ustach. Ja i moja rodzina go uwielbiamy.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
4 żółtka
200 g masła
MASA SEROWA:
330 ml śmietanki 30%
8 jaj + 4 białka z ciasta kruchego
1.5 szklanki cukru
200 g roztopionego, przestudzonego masła
1 kg sera z wiaderka
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
2. Dno foremki wyłożonej papierem wyklej dokładnie ciastem a następnie podziób widelcem i podpiecz przez ok. 15 min w 180 st C;
5. W trzeciej misce zacznij ubijać żółtka, dodawaj stopniowo cukier i miksuj całość aż powstanie jasna, puszysta masa a cukier całkowicie się rozpuści;
7. Następnie wlej przestudzone, roztopione masło i krótko zmiksuj. Potem wsyp mąkę i proszki budyniowe. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników;
10. Wylej masę na podpieczony spód. Piecz ok. 70 min w 180 st C w kąpieli wodnej. Studź sernik w uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO ;)
A koniecznie trzeba w kąpieli wodnej go piec?
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie;)
UsuńCo to znaczy w kąpieli wodnej ?
OdpowiedzUsuńNa dnie piekarnika stawiam naczynie żaroodporne wypełnione wodą:)
Usuńdziękuję
UsuńZobacz na filmie. Trzeba nalać do blaszki wodę, wysunąć ja jak najniżej, a nad nią umieścić blaszkę z sernikiem do pieczenia
UsuńCo to daje, jeśli piecze się w kąpieli wodnej?
OdpowiedzUsuńSernik jest bardziej "mokry" w środku:) I delikatniejszy
UsuńSernik super, delikatny i puszysty, co do ciasta zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i niestety pierwszy raz wyszedł mi piękny zakalec...poproszę o podpowiedź czy ciasto po podpieczeniu musi ostygnąć?
OdpowiedzUsuńKurczę nigdy nic takiego mi się nie stało:( Nie musi, ja zawsze wykładam masę serową na ciepłe ciasto i jest w porządku :)
UsuńCzy można zrobić bez spodu?
OdpowiedzUsuńMożna:) Chociaż osobiście wolę na kruchym
UsuńCzy mozna zamiast smietany kremowki dac smietane 18 lub 12
OdpowiedzUsuńNie polecam:) Ze śmietanką 30 będzie dużo smaczniejszy
Usuń