Słoneczny brzeg to ciasto, które wygląda na skomplikowane a tak naprawdę jest bardzo proste. Robiłam je pierwszy raz i bardzo mi posmakowało, ale następnym razem dodaj cienką warstwę kwaśnego dżemu - będzie jeszcze lepsze :)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
6 jaj
0.5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 0.5 szklanki wrzątku
KREM BUDYNIOWY:
1 l mleka
0.5 szklanki cukru
3 budynie waniliowe
200 g miękkiego masła
50 g czekolady gorzkiej
MASA SŁONECZNIKOWA:
350 g słonecznika
100 g masła
4 łyżki mleka
0.5 szklanki cukru (można dodać odrobinę mniej)
WYKONANIE:
2. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
4. Do masy jajecznej przesiej mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj;
5. Przelej masę biszkoptową do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 20 min. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Przygotuj masę budyniową: proszki budyniowe dokładnie rozmieszaj w 300 ml mleka;
7. Resztę mleka zagotuj z cukrem i wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane proszki. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty, gładki budyń. Odstaw budyń do wystudzenia;
8. W międzyczasie przygotuj masę słonecznikową: masło z mlekiem i cukrem rozpuść w rondelku na małym ogniu;
10. Przełóż masę na blaszkę, równomiernie rozłóż i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok. 10-15 min. Możesz również przesmażyć masę na głębokiej patelni co chwilę mieszając;
11. Wróć do masy budyniowej: miękkie masło utrzyj na puch;
15. Połóż drugi blat ciasta, ponownie nasącz kawą i rozsmaruj resztę kremu. Lekko dociśnij;
16. Na wierzch wyłóż pokruszoną masę słonecznikową. Wstaw ciasto do lodówki minimum na 1-2 h.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz