marca 06, 2021

Tiguan

Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Nie przypuszczałam, że tak szybki i prosty krem może być tak smaczny.. :)
ciasta i desery, budyniowiec, budyniowiec bez pieczenia, ciasto na ciastkach, ciasto na herbatnikach, ciasto z dżemem, ciasto z masą budyniową, ciasto z budyniem, budyń z 1 l mleka


SKŁADNIKI
BLASZKA 24 x 24 cm

1 duże opakowanie herbatników (400 g)
KREM:
3 budynie waniliowe
2 jajka
1 l mleka
200 g masła
0.5 szklanki cukru
+ 1 słoiczek dżemu porzeczkowego


WYKONANIE:



1. Jajka i budynie dokładnie rozmieszaj w 1.5 szklanki mleka;
2. Resztę mleka wstaw na ogień. Dodaj cukier i kostkę masła, całość zagotuj;
3. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i intensywnie mieszaj aż do powstania gładkiego, gęstego budyniu;
4. Na dnie blaszki wyłóż warstwę ciastek a następnie rozsmaruj 1/3 gorącego budyniu;


5. Ułóż drugą warstwę ciastek. Rozsmaruj kolejną część kremu i wyłóż trzecią warstwę herbatników; 
6. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu a następnie rozłóż ostatnią warstwę ciastek;
7. Na herbatniki wyłóż resztę kremu. Wierzch udekoruj wedle uznania
(u mniej pokrojone w drobniutką kostkę kiwi). Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, budyniowiec, budyniowiec bez pieczenia, ciasto na ciastkach, ciasto na herbatnikach, ciasto z dżemem, ciasto z masą budyniową, ciasto z budyniem, budyń z 1 l mleka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger