Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Nie przypuszczałam, że tak szybki i prosty krem może być tak smaczny.. :)
SKŁADNIKI
BLASZKA 24 x 24 cm
1 duże opakowanie herbatników (400 g)
KREM:
3 budynie waniliowe
2 jajka
1 l mleka
200 g masła
0.5 szklanki cukru
+ 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
WYKONANIE:
2. Resztę mleka wstaw na ogień. Dodaj cukier i kostkę masła, całość zagotuj;
3. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i intensywnie mieszaj aż do powstania gładkiego, gęstego budyniu;
5. Ułóż drugą warstwę ciastek. Rozsmaruj kolejną część kremu i wyłóż trzecią warstwę herbatników;
6. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu a następnie rozłóż ostatnią warstwę ciastek;
7. Na herbatniki wyłóż resztę kremu. Wierzch udekoruj wedle uznania
(u mniej pokrojone w drobniutką kostkę kiwi). Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz