kwietnia 21, 2021

Babka cytrynowa

Piekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty.
babka na wielkanoc,babka ucierana,babka cytrynowa,babka,babką świąteczna,ciasta i desery,


SKŁADNIKI:
BLASZKA o ŚR. 25 cm

250 g miękkiego masła ( dałam roślinne)
0.5 szklanki cukru ( można dodać więcej - w zależności od upodobań)
6 jaj
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki soku z cytryny ( u mnie z 1.5 sztuki)
2 łyżeczki aromatu cytrynowego


WYKONANIE:

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę - cukier ma się całkowicie rozpuścić;


2. Dodawaj stopniowo jajka i ciągle miksuj aż powstanie gładka, jednolita masa;
3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto łyżką (będzie dość gęste);
4. Wlej sok z cytryny i aromat cytrynowy. Całość ponownie wymieszaj łyżką;
5. Przełóż ciasto do blaszki z kominem (nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) i wstaw na ok. 50-55 min do piekarnika. Piecz do suchego patyczka w 180 st C.



SMACZNEGO :)

babka na wielkanoc,babka ucierana,babka cytrynowa,babka,babką świąteczna,ciasta i desery,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger