Piekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty.
SKŁADNIKI:
BLASZKA o ŚR. 25 cm
250 g miękkiego masła ( dałam roślinne)
0.5 szklanki cukru ( można dodać więcej - w zależności od upodobań)
6 jaj
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki soku z cytryny ( u mnie z 1.5 sztuki)
2 łyżeczki aromatu cytrynowego
WYKONANIE:
3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto łyżką (będzie dość gęste);
4. Wlej sok z cytryny i aromat cytrynowy. Całość ponownie wymieszaj łyżką;
5. Przełóż ciasto do blaszki z kominem (nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) i wstaw na ok. 50-55 min do piekarnika. Piecz do suchego patyczka w 180 st C.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz