Kreskówka to efekt kolejnych eksperymentów prowadzonych w kuchni - nieskromnie przyznam, że ciasto wyszło przepyszne. Śmiało możesz je piec u siebie w domu :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 CM
BISZKOPT:
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
200 g masła
0.5 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
0.5 szklanki cukru
150-200 g truskawek
+ 1/4 szklanki wody wymieszana z 1/4 szklanki soku z cytryny
+ 1 małe opakowanie herbatników
+ dekoracja ( u mnie kruche kulki w czekoladzie)
WYKONANIE:
2. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
3. Dodawaj po jednym żółtku i krótko zmiksuj;
4.
Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie wymieszaj;
Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie wymieszaj;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem;
6. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 180 stC piekarnika na ok. 15 min (piecz do suchego patyczka);
11. Do kremu dodaj truskawki i krótko zmiksuj (jeśli nie lubisz kawałków owoców w masie, możesz najpierw zblendować truskawki i dopiero później dodać je do kremu);
14. Wyłóż resztę kremu. Wierzch udekoruj wedle uznania - u mnie są to kruche kulki w czekoladzie.
SMACZNEGO :)
Czy mogą być wiśnie z kompotu?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej:)
Usuń