Znasz kogoś, kto nie lubi jabłeczników/szarlotek? Ja nie. Sama je uwielbiam, mogłabym je jeść na zmianę z sernikami.. To jest jeden z fajniejszych przepisów jakie znam. Polecam ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
250 g zimnego masła
4 żółtka
JABŁKA:
1 kg jabłek
2 galaretki czerwone
PIANA:
4 białka
0.5 szklanki cukru
1 kisiel czerwony
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto;
2. Dno blaszki wyłożonej papierem wyklej ciastem i podpiecz w nagrzanym do 180stC piekarniku przez ok. 10-15 min (aż się zarumieni);
4. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj dokładnie aż się całkiem rozpuści;
5. Wsyp kisiel i krótko zmiksuj;
7. Podsmaż jabłka na głębokiej patelni - jeśli mają mało soku, podlej je odrobiną wody;
11. Wstaw szarlotkę do nagrzanego do 180 stC piekarnika na ok. 60 min.
SMACZNEGO :)
Wypróbowany, ostatni kawałeczek na talerzyku. Dziękuję, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam
Usuń