Ciężko mi uwierzyć, że kiedyś nie znosiłam serników. Teraz mogłabym je jeść codziennie. Uwielbiam ten przepis bo sernik wychodzi delikatny, puszysty i tak pyszny, że ciężko się oprzeć przed kolejnym kawałkiem. Po prostu niebo w gębie.. ;)
SKŁADNIKI:
KRUCHE:
KRUCHE:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
3 jajka
0.5 szklanki cukru pudru
120 g masła
1 budyń śmietankowy
1/3 szklanki śmietanki 30%
BEZA:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
+ 1 puszka brzoskwiń (820 g)
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
2. Tortownicę wyłożoną papierem (samo dno) wyklej dokładnie ciastem a następnie podpiecz w 180 st C przez ok. 10-15 min (aż ciasto się zarumieni);
6. W międzyczasie wsyp proszek budyniowy a następnie znowu dodawaj ser aż powstanie gładka masa bez grudek;
9. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż powstanie gęsta, błyszcząca piana a cukier całkowicie się rozpuści;
12. Na wierzchu rozsmaruj pianę. Wstaw sernik do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 90-100 min (kontroluj stopień zrumienienia bezy) - najlepiej na najniższą półkę/ewentualnie środkową.
SMACZNEGO :)
W składnikach nie ma śmietany a dalej w wykonaniu jest żeby dodać jaką i ile?
OdpowiedzUsuńFaktycznie, musiałam przeoczyć.. ;( Należy dodać 1/3 szklanki śmietanki 30% :)
UsuńSernik z brzoskwiniami- super,zresztą jak każdy sernik💝
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) I pozdrawiam:)
UsuńZ ilu białek ubijamy bezę ? jeśli z 5 to czy do sera dodajemy tylko zółtka ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Z 5 białek:) Do sera dajemy 3 całe jajka:)
Usuńcoś nie rozumiem, zostaje mi 2 białka od ciasta kruchego, skąd wziąć jeszcze 3 białka ? żeby było 5 na bezę ?
UsuńZostają Pani 3 żółtka na wykorzystanie do czegoś innego :)
UsuńAha. Teraz rozumiem
Usuńwciąż brakowała mi w przepisie tej informacji ...pzdr
przeważnie przepisy ,,zamykają się '' składnikowo ...
Serniczek wygląda bajecznie. Napewno go zrobię. (dlatego tak drążę, ha ha )
Piekłam sernik luksusowy z Twojego przepisu Martynko, nie mam słów zachwytu , po prostu PETARDA !!!
Bardzo się cieszę! Ten będzie równie smaczny :D Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMartynko, nie wyszedł mi taki jak na Twoim zdjęciu, nie był taki puszysty, opadł po wyjęciu z piekarnika, w smaku bardzo ok , będę próbować jeszcze raz na pewno. zastanawiam się co zrobiłam nie tak ...
UsuńKurczę to dziwne:( Musiałabym widzieć co Pani robi po kolei, aby stwierdzić co było nie tak. Następnym razem po upieczeniu proszę zostawić sernik w uchylonym piekarniku. Może różnica temp. była zbyt duża i dlatego opadł..
UsuńUwielbiam sernik z brzoskwiniami! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
To świetnie się składa! :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam serniki. Spróbuję zrobić na majówkę
OdpowiedzUsuńTaki smaczny serniczek 😊
OdpowiedzUsuńMoże mi Pani powiedzieć jak duża szklanka ? 200 ml oder 250 ml
Dziękuję bardzo
Szklanka ma pojemność 250 ml:) Pozdrawiam
UsuńDziękuję bardzo. Zaraz będę piekła.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia 😊
Na pewno serniczek posmakuje;) Pozdrawiam
UsuńDziękuję. Z pewnością upiekę 😊
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego;)
UsuńSerniczek rewelacja .Zrobiłam też Dama Kier wyszła super.Dziekuję
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :))
UsuńCzy pieczenie ma być góra dół czy na termoobiegu?
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę góra - dół + termoobieg - wszystko zależy od mocy piekarnika jaki Pani posiada :)
Usuń