Długo wzbraniałam się przez wypróbowaniem przepisu na tę szarlotkę. Przepis wydawał mi się nieudany - nie wierzyłam, że może z tego wyjść coś dobrego. Jakie było moje zdziwienie kiedy w końcu upiekłam tę szarlotkę.. wyszła przepyszna! :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
200 g masła
WYKONANIE:
3. Do jabłek dodaj cukier i cynamon, wymieszaj;
10. Piecz szarlotkę w 180 st C przez 60 min.
SMACZNEGO :)
Chciałam się zapytać czy do tej szarlotki można dodać każdą odmianę jabłek.
OdpowiedzUsuńTak, ja zazwyczaj dodaję różne odmiany i szarlotka zawsze wychodzi:)
UsuńZnam ten przepis. Za czasów mojej mamy był popularny. Dzięki za przypomnienie, na pewno upiekę.
OdpowiedzUsuńTen przepis gości w mojej kuchni ponad 20 lat.Rewelacja.Polecam.
OdpowiedzUsuńŻałuję, że poznałam go tak późno :)
UsuńCzy można użyć jabłek prażonych ze słoika?
OdpowiedzUsuńJeżeli nie są zbyt suche to tak:)
Usuń