Pyszna wytrawna tarta to danie, które jadamy czasem na obiad, czasem jako przystawkę na domowej imprezie a czasem jako szybką kolację. Smakuje świetnie nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Polana sosem czosnkowym jest tak pyszna, że znika ze stołu raz dwa. ;)
SKŁADNIKI:
FORMA 22-23 cm
KRUCHE:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18% lub 12%
FARSZ:
450 g rozmrożonego szpinaku ( może być też świeży)
270 g sera feta
1 jajko + białko z kruchego
ok. 1/3 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite i elastyczne ciasto;
7. Na koniec dodaj fetę, dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez kilka minut aby woda całkowicie odparowała. Farsz jest gotowy :)
8. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj a następnie wyklej dno i boki formy. Ponakłuwaj ciasto delikatnie widelcem i podpiecz ok. 10-15 min w 180 st C;
9. Na podpieczony spód wyłóż cały farsz. Dodatkowo możesz zetrzeć na wierzch trochę żółtego sera. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 20 min ( wierzch ma się zarumienić).
SMACZNEGO :)
siostra robiła, rodzina się zajadała
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
UsuńCzęsto robię te tartę. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuńOj tak:) Też ją bardzo lubię.
Usuń