Torcik tiramisu w nieco innej wersji to mój ulubiony wypiek na większe uroczystości. Urodziny, imieniny czy inne rodzinne przyjęcia wymagają wyjątkowych słodkości - gwarantuję, że ten torcik zrobi wrażenie na wszystkich. ;)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 cm
BISZKOPT:
6 jaj
1 szklanka cukru (200g)
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
KREM:
330 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
0.5 szklanki cukru pudru
+ 1 szklanka wiśni
+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 0.5 szklanki wrzątku
WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż całkowicie się rozpuści;
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Tak aby powstała gładka masa;
5. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno) i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 45 min (piecz do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu przekrój biszkopt na 3 blaty;
7. Dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj do sztywności;
13. Rozsmaruj drugą część kremu;
14. Ułóż kolejną warstwę wiśni;
15. Połóż trzeci blat ciasta, dociśnij a następnie rozsmaruj resztę kremu. Schładzaj torcik w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posyp wierzch kakao lub udekoruj gorzką, startą czekoladą.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz