Uwielbiam babki pod każdą postacią. Piekę je nie tylko na Wielkanoc, ale również bez okazji. Zazwyczaj do popołudniowej kawy - co by sobie niewielkim nakładem pracy umilić i osłodzić dzień. ;)
SKŁADNIKI:
140 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 kopiaste łyżki dżemu ( u mnie śliwkowy)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 garście orzechów włoskich pokruszonych
2 garście rodzynek
WYKONANIE:
3. Przesiej połowę suchych składników i wlej 0.5 szklanki mleka. Krótko zmiksuj. Następnie dodaj pozostałe przesiane suche składniki i resztę mleka. Zmiksuj tylko do połączenia składników;
5. Przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 55-60 min. Po wystudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
Ktora maka moge zastapic make pszenna?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nigdy nie próbowałam z inną mąką, więc nie mam pewności, że się uda..
Usuń