Wiórki kokosowe i jagody - jak dla mnie połączenie idealne. Znajomi stwierdzili, że to najlepsze ciasto jakie jedli na ostatniej domówce :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
KREM:
600 ml śmietanki 36% lub 30%
0.5 szklanki cukru pudru
250 g mascarpone
200 g wiórek kokosowych
3 princessy kokosowe (3 x 44g)
300 g jagód
WYKONANIE:
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 15 min;
6. Przygotuj krem: 400 ml śmietanki przelej do garnka, dodaj wiórki. Całość dokładnie wymieszaj i mocno podgrzej;
7. Resztę śmietanki ubij na sztywno;
8. Dodaj cukier puder i mascarpone. Krótko zmiksuj;
9. Następnie ciągle miksując dodawaj partiami wystudzoną masę wiórkową;
14. Włóż ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch udekoruj pokruszoną princessą.
SMACZNEGO :)
Wygląda obłędnie:) musi być pyszny....
OdpowiedzUsuńOj jest:) Na samą myśl znowu ślinka cienkie.. :))
UsuńApetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:))
Usuń