maja 29, 2021

Bounty z jagodami

Wiórki kokosowe i jagody - jak dla mnie połączenie idealne. Znajomi stwierdzili, że to najlepsze ciasto jakie jedli na ostatniej domówce :)
ciasto z masą owocową,ciasto z jagodami,ciasto na ciemnym biszkopcie,ciasto z mascarpone,ciasto z wiórkami kokosowymi,ciasto z masą kokosową,ciasta i desery,
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 cm

BISZKOPT:
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
KREM:
600 ml śmietanki 36% lub 30%
0.5 szklanki cukru pudru
250 g mascarpone
200 g wiórek kokosowych
3 princessy kokosowe (3 x 44g)
300 g jagód


WYKONANIE:

1. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
3. Ciągle miksując dodawaj po 1 żółtku;
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z kakao i całość dokładnie wymieszaj;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 15 min;
6. Przygotuj krem: 400 ml śmietanki przelej do garnka, dodaj wiórki. Całość dokładnie wymieszaj i mocno podgrzej;
7. Resztę śmietanki ubij na sztywno;
8. Dodaj cukier puder i mascarpone. Krótko zmiksuj;
9. Następnie ciągle miksując dodawaj partiami wystudzoną masę wiórkową;
10. Masę podziel na pół. Do jednej dodaj jagody i zmiksuj;
11. Do drugiej połowy masy wkrusz princessy i ponownie zmiksuj;
12. Biszkopt nasącz wodą z cytryną a następnie wyłóż jasną masę;
13. Następnie rozsmaruj masę jagodową;
14. Włóż ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch udekoruj pokruszoną princessą.

SMACZNEGO :)

ciasto z masą owocową,ciasto z jagodami,ciasto na ciemnym biszkopcie,ciasto z mascarpone,ciasto z wiórkami kokosowymi,ciasto z masą kokosową,ciasta i desery,


4 komentarze:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger