Szybkie, bardzo łatwe ciasto z owocami i dużą ilością kruszonki. Smakuje super z filiżanką kawy. Ja je uwielbiam ;)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 cm
3 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki oleju
350 g jogurtu naturalnego
+ ok. 250 g owoców ( u mnie rozmrożone i odsączone jagody z truskawkami)
KRUSZONKA:
0.5 szklanki mąki
0.5 szklanki cukru
100 g posiekanego masła
WYKONANIE:
1. Przygotuj kruszonkę: mąkę i cukier wsyp do miseczki, dodaj pokrojone na małe kawałki masło i ucieraj całość widelcem lub rozgniataj palcami do momentu aż powstanie sypka kruszonka.
4. Dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj;
5. Następnie wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj całość aż powstania gładka, jednolita masa;
7. Wierzch posyp bułką tartą a następnie poukładaj owoce ( ważne: owoce nie mogą być mokre bo wyjdzie zakalec - odcedź je więc przed położeniem na ciasto);
SMACZNEGO :)
Ucierane ciasto... nie dość, że szybkie w przygotowaniu to samakuje wyśmienicie! ❤
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Pozdrawiam :)
UsuńIle masła do ucierania
UsuńW tym przepisie nie ma masła:) Dodaje Pani olej
Usuń