Mleczna dolina to ciasto wyjątkowe. Jest słodkie, mocno czekoladowe i baardzo pyszne. Pasuje jak ulał na zbliżający się Dzień Dziecka - na 1 kawałek każdy może sobie pozwolić:)
SKŁADNIKI:
2 opakowania okrągłych biszkoptów
CZEKOLADOWY MUS:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
330 ml śmietany kremówki
2 łyżki kakao
10 łyżek ciepłej wody
BIAŁY MUS:
200 g białej czekolady
330 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
WYKONANIE:
4. Do wystudzonych czekolad z kakao dodaj 2-3 łyżki śmietanki i wymieszaj. Następnie przełóż masę do reszty ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj;
7. Ułóż drugą warstwę ciastek i wstaw blaszkę do lodówki aby masa ładnie zastygła;
8. Przygotuj jasny krem: żelatynę zalej minimalną ilością wody i rozmieszaj;
9. 0.5 szklanki śmietanki mocno podgrzej, następnie wlej do niej napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj;
10. Do gorącej śmietanki wsyp połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Odstaw masę do wystudzenia;
11. Resztę śmietanki zmiksuj (nie musi być ubita na sztywno) a następnie dodawaj powoli do białej masy czekoladowej. Całość dokładnie wymieszaj;
12. Jasną masę wylej na ciasto i ponownie wstaw je do lodówki. Najlepiej na całą noc;
13. Przed podaniem możesz polać wierzch polewą czekoladową lub posypać wiórkami z czekolady.
SMACZNEGO :)
Jak pięknie i smacznie wygląda, na pewno je zrobię :)
OdpowiedzUsuń