Kolejne ciasto, które powstało w wyniku eksperymentów prowadzonych w kuchni i tego co zalega w szafkach i lodówce. Chyba coraz bardziej podoba mi się taka metoda tworzenia - ciasto wyszło przepyszne ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 łyżek cukru pudru
KREM I:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
330 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
2 łyżeczki kakao
KREM II:
330 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
PONCZ:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zalana 1/4 szklanki wrzątku
WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się rozpuści;
3. Dodawaj po 1 żółtku i ciągle miksuj;
4. Dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem a następnie wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 15 min;
6. Przygotuj krem: pokruszone czekolady z 1/4 szklanki śmietanki i kakao przełóż do rondelka i mieszaj aż powstanie gładka, jednolita masa czekoladowa;
7. Żelatynę zalej minimalną ilością wrzątku i dokładnie rozmieszaj a następnie odstaw do wystudzenia;
9. Dodaj 1-2 łyżki zmiksowanej śmietanki do żelatyny i wymieszaj a następnie dodaj do reszty śmietanki i zmiksuj;
12. Biszkopt nasącz ponczem a następnie wylej na biszkopt i wstaw ciasto do lodówki aby masa stężała;
15. Gotowy krem wyłóż na ciasto i ponownie wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj startą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Wyglada pysznie. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego:) Pozdrawiam
UsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń