maja 01, 2021

Promenada

To jest szybkie, ale jakże pyszne ciasto bez pieczenia:) Zrobiłam je ostatnio u siebie w domu na weekend, kiedy nie miałam czasu stać zbyt długo w kuchni - świetnie się przyjęło. Domownicy zjedli je w jeden wieczór. Wszystkim smakowało :)
ciasta i desery,ciasta bez pieczenia,budyniowiec,budyniowiec bez pieczenia,ciasto z kremem bez pieczenia, ciasto z galaretką, budyniowiec z galaretką


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

3 opakowania biszkoptów ( u mnie 1x podłużne 200 g i 2x  okrągłe 180 g)
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
200 g miękkiego masła
2-3 łyżki cukru
GALARETKA:
2 galaretki malinowe
750 ml wrzątku
+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane filiżanką wrzątku (do nasączenia)


WYKONANIE:

1. Proszki budyniowe rozmieszaj w 0.5 szklanki mleka;
2. Resztę mleka zagotuj, wlej cienkim strumieniem rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gładki, gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia;
3. Do wrzątku wsyp galaretki. Intensywnie mieszaj aż się całkowicie rozpuszczą po czym odstaw do delikatnego stężenia;
4. Miękkie masło utrzyj mikserem;


5. Dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż powstanie jednolita, gładka masa;
6. Dno blaszki pokrytej papierem wyłóż podłużnymi biszkoptami i nasącz je kawą;
7. Wyłóż połowę masy budyniowej;
8. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i ponownie nasącz je kawą;
9. Rozsmaruj resztę krem;


10. Ułóż 3 warstwę ciastek i ponownie nasącz je kawą;
11. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,ciasta bez pieczenia,budyniowiec,budyniowiec bez pieczenia,ciasto z kremem bez pieczenia, ciasto z galaretką, budyniowiec z galaretką




5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witam, czym można nasączyć biszkopty w wersji dla dzieci?

      Usuń
  2. Jestem poniekąd "zmuszona" (z wielką uciechą) do tego ciasta bo nie mam kremówki a sklepy zamknięte :-) kolejny raz kiedy czekam, żeby coś upiec aż będzie okazja a okazja sama się wprasza. W niedzielę biały lion (podejście nr 2) poszedł moment:-) Pozdrawiam!
    * * * * * *
    wylałam zimną ale nie tężejącą galaretkę i klapa, posypie kakaem chyba ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że lion smakował! :) Co do galaretki.. warto się chwilę wstrzymać i poczekać aż zacznie tężeć żeby nie narobiła szkód w masie i nie popłynęła :(

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger