To jest szybkie, ale jakże pyszne ciasto bez pieczenia:) Zrobiłam je ostatnio u siebie w domu na weekend, kiedy nie miałam czasu stać zbyt długo w kuchni - świetnie się przyjęło. Domownicy zjedli je w jeden wieczór. Wszystkim smakowało :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
3 opakowania biszkoptów ( u mnie 1x podłużne 200 g i 2x okrągłe 180 g)
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
200 g miękkiego masła
2-3 łyżki cukru
GALARETKA:
2 galaretki malinowe
750 ml wrzątku
+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane filiżanką wrzątku (do nasączenia)
WYKONANIE:
2. Resztę mleka zagotuj, wlej cienkim strumieniem rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gładki, gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia;
3. Do wrzątku wsyp galaretki. Intensywnie mieszaj aż się całkowicie rozpuszczą po czym odstaw do delikatnego stężenia;
11. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Smacznego
OdpowiedzUsuńWitam, czym można nasączyć biszkopty w wersji dla dzieci?
UsuńMoże wodą z cytryną?:)
UsuńJestem poniekąd "zmuszona" (z wielką uciechą) do tego ciasta bo nie mam kremówki a sklepy zamknięte :-) kolejny raz kiedy czekam, żeby coś upiec aż będzie okazja a okazja sama się wprasza. W niedzielę biały lion (podejście nr 2) poszedł moment:-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń* * * * * *
wylałam zimną ale nie tężejącą galaretkę i klapa, posypie kakaem chyba ;(
Cieszę się, że lion smakował! :) Co do galaretki.. warto się chwilę wstrzymać i poczekać aż zacznie tężeć żeby nie narobiła szkód w masie i nie popłynęła :(
Usuń