Pyszne ciasto z mocno czekoladową masą i kremem śmietankowym to super propozycja na weekend ;) Sprawdzi się na wszelkich domowych imprezach i uroczystościach.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
BISZKOPT:
3 jaja
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
6 łyżek cukru
KREM BUDYNIOWY:
2 budynie czekoladowe
80 g czekolady mlecznej
750 ml mleka
200 g miękkiego masła
KREM ŚMIETANOWY:
330 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
0.5 szklanki cukru pudru
+ 0.5 szklanki herbaty do nasączenia biszkoptu ( u mnie earl grey)
+ 1 opakowanie herbatników
+ 1 słoiczek dżemu truskawkowego
+ dekoracja
WYKONANIE:
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem a następnie wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min;
7. Resztę mleka z pokruszoną czekoladą zagotuj a następnie wlewaj rozmieszane proszki budyniowe i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Następnie odstaw budyń do wystudzenia;
13. Przygotuj krem śmietanowy: zacznij miksować schłodzoną śmietanę. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder ze śmietan-fixem i miksuj aż śmietana zrobi się sztywna;
14. Wyłóż krem śmietanowy na wierzch i wstaw ciasto do lodówki. Przed podaniem udekoruj, np. startą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Najfajniejsze przepisy to przedstawione krok po kroku 🖤 Ciacho chciałoby się zjeść z ekranu, brawo!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCiasto przepyszne tylko mi krem zważył ale nie przy kręceniu tylko już jak się schłodził jest tak dobry że robię drugi tego zjedzą wnuki a na imprezę musi być dobry.
UsuńPani przepisy są rewelacyjne
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńWitam robiłam ciasto wszystko było ok ale jak chciałam kroić krem czekoladowy zważony na zdjęciu też mi tak wygląda dziś robię drugie zobaczymy jak będzie bo ciasto jest przepyszne a co do kremu kręciłam go i wtedy nie był zważony dopiero jak go pokroiła a dodam że był całą noc w lodówce.
OdpowiedzUsuńByć może dodała Pani zbyt zimny budyń? U mnie jak widać też się delikatnie zwarzył, ale nie wpłynęło to na smak:))
UsuńZrobilam,włożyłam do lodówki
OdpowiedzUsuńZobaczymy jak to będzie :)
Dziękuję za przepis
Życzę smacznego! :)
Usuń