Niektóre niuanse kulinarne naprawdę ciężko wyjaśnić w przystępny sposób. Powielamy pewne rzeczy niezastanawiając się nad ich sensem. Tak właśnie jest z tutułowym pytaniem: Dlaczego ciasto kruche należy schłodzić po wyrobieniu?
Najprostsza odpowiedź, jaka do tej pory przychodziła mi na myśl to: Robiła tak moja babcia, później mama więc i ja tak robię. ;) Postanowiłam jednak znaleźć bardziej racjonalny powód wykonywania tej czynności. Oto, co udało mi się odszukać:
- schłodzone ciasto nie klei się przy wałkowaniu;
- gotowy produkt – ciastka czy placki nie są twarde lub gumowate;
- podczas chłodzenia przestaje tworzyć się gluten a
otrzymane ciasto będzie lepiej trzymać nadany mu kształt oraz nie skurczy się w
czasie pieczenia;
- w przypadku tarty, dobrze schłodzone ciasto po włożeniu do
rozgrzanego piekarnika zapobiega przed ‘’ześlizgiwaniem’’ się ciasta z brzegów
formy. Topiące się masło potrafi ściągać całość w dół. Zabieg schłodzenia przez
co najmniej 30 minut minimalizuje ryzyko tego zjawiska.
W Związku z dużą różnicą temperatur ciasto szybko się zapieka i jest w stanie pozostać w niemienionej formie.
Ogólnie rzecz ujmując wszystko wiąże się z temperaturą i
konsystencją tłuszczu.
Stała konsystencja tłuszczu (w wyniku chłodzenia) chroni
przed nadmiernym nasiąkaniem ciasta, co bezpośrednio przekłada się na jego
kruchość.
Mam nadzieję, że udało mi się rozjaśnić temat schładzania
kruchego ciasta po wyrobieniu. Wiem, że część z Was tego nie robi. Ja sama, kiedy mam mało czasu pomijam tę czynność.. Nie jest to
konieczne, każdy ma swoje metody. :)
Nadmienię, że nie korzystałam z żadnych naukowych opracowań.
Wszystko co udało mi się znaleźć wyczytałam na blogach i forach kulinarnych
oraz po prostu zapytałam niezastąpionej babci :)
A jakie jest Wasze zdanie na temat schładzania ciasta? A
może nawet mrozicie kilka porcji na przyszłe wypieki? To też bardzo dobre
rozwiązanie, które potrafi zaoszczędzić sporo czasu i energii.
Podzielcie się swoją opinią.
Pozdrawiam,
Martyna z prostyprzepisna.pl :)
Martyna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz