Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta na imprezie u znajomych - okazało, że najlepszym jakie ostatnio jadłam. Dlatego od razu poprosiłam o przepis i zrobiłam je u siebie w domu. Rodzina była zachwycona :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
BROWNIE:
85 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 pełne łyżki kakao
4 jajka ( białka i żółtka osobno)
1/3 szklanki cukru
KREM:
330 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
FRUŻELINA WIŚNIOWA:
500 g wiśni
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszane w 1/4 szklanki soku odlanej z wiśni
WYKONANIE:
1. Masło z kakao i czekoladą umieść z rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę;
6. Wylej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok. 25min;
9. Blaszkę z wystudzonym brownie możesz wyłożyć folią rantową. Następnie rozsmaruj krem śmietanowy i wstaw ciasto do lodówki;
12. Następnie wlej rozmieszaną żelatynę i ponownie całość wymieszaj. Odstaw frużelinę do lekkiego sprzestudzenia;
13. Wyłóż owoce na wierzch ciasta. Wstaw blaszkę do lodówki - minimum na kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Obłędne ciasto! I ładnie się nazywa!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się podoba i smakuje! :)
UsuńCzy wiśnie mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej :)
UsuńPięknie, apetycznie wygląda! Ja frużelinę robię z kisielem smakowym. Jak mam wiśnie to dodaję kisiel wiśniowy, jak truskawki, maliny to też dobieram smaki. Kisiel brzoskwiniowy pasuje do jabłek, śliwek.
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej:)) Pozdrawiam
Usuń