czerwca 25, 2021

Lukrecja z truskawkami

Przepyszne i bardzo łatwe ciasto z truskawkami, które piecze moja babcia - wychodzi najlepsze na świecie. Teraz, wykorzystuję ten przepis w swoim domu i piekę ciasto w sezonie truskawkowym na okrągło ;)
kruche z budyniem i owocami,szybkie ciasto z truskawkami,kruche z truskawkami,ciasta i desery,ciasto z truskawkami,



SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
200 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
BUDYŃ:
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
2-3 łyżki cukru
OWOCE:
600 g truskawek
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej



WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
2. 1/3 kruchego zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na pozostały czas przygotowywania ciasta;
3. Pozostałe 2/3 ciasta pokrój w plasterki, poukładaj na dnie blaszki wyłożonej papierem a następnie sklej w gładki blat i ponakłuwaj widelcem;
4. Podpiekaj spód w nagrzanym do 180stC piekarniku przez ok. 15 min;
5. W międzyczasie rozmieszaj proszki budyniowe w szklance mleka;
6. Resztę mleka zagotuj razem z cukrem. Kiedy zacznie się pienić wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane proszki i ciągle mieszając gotuj budyń na małym ogniu aż zgęstnieje i stanie się gładki;


7. Truskawki pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości) posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj;
8. Na podpieczony spód wyłóż równomiernie truskawki;
9. Następnie wylej jeszcze ciepły budyń;
10. Wyjmij kruche z zamrażarki i zetrzyj na wierzchu ciasta a następnie wstaw ciasto do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok.40min.



SMACZNEGO :)

kruche z budyniem i owocami,szybkie ciasto z truskawkami,kruche z truskawkami,ciasta i desery,ciasto z truskawkami,




3 komentarze:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger