Przepyszne i bardzo łatwe ciasto z truskawkami, które piecze moja babcia - wychodzi najlepsze na świecie. Teraz, wykorzystuję ten przepis w swoim domu i piekę ciasto w sezonie truskawkowym na okrągło ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
200 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
BUDYŃ:
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
2-3 łyżki cukru
OWOCE:
600 g truskawek
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
3. Pozostałe 2/3 ciasta pokrój w plasterki, poukładaj na dnie blaszki wyłożonej papierem a następnie sklej w gładki blat i ponakłuwaj widelcem;
4. Podpiekaj spód w nagrzanym do 180stC piekarniku przez ok. 15 min;
6. Resztę mleka zagotuj razem z cukrem. Kiedy zacznie się pienić wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane proszki i ciągle mieszając gotuj budyń na małym ogniu aż zgęstnieje i stanie się gładki;
7. Truskawki pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości) posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj;
10. Wyjmij kruche z zamrażarki i zetrzyj na wierzchu ciasta a następnie wstaw ciasto do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok.40min.
SMACZNEGO :)
Super na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto jest stabilne ? Nada się do pokrojenia do paczek ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:)
Usuń