Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki. Jest szybkie i mega pyszne. Prawdziwa gratka dla fanów słodkości. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
2 opakowania herbatników maślanych (można dać zwykłe)
1 puszka masy kajmakowej
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub innego - wedle uznania)
ok. 100 g pokruszonych orzechów włoskich
KREM:
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
2.5 szklanki mleka w proszku
POLEWA:
1/4 szklanki śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej/gorzkiej
WYKONANIE:
1. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, brzegi możesz zabezpieczyć folią rantową. Ułóż warstwę herbatników;
5. Miękkie masło dokładnie utrzyj mikserem;
6. Do utartego masła dodawaj stopniowo wystudzone mleko i miksuj aż składniki się połączą ( masa może wyglądać na zwarzoną);
7. Następnie wsypuj partiami mleko w proszku i miksuj aż do powstania gładkiego kremu. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać odrobinę więcej mleka w proszku;
9. Ułóż kolejną warstwę herbatników;
10. Przygotuj polewę: śmietankę przelej do rondelka, dodaj czekoladę i podgrzewaj aż się połączą;
11. Wyłóż lekko przestudzoną polewę na ciasto i posyp wierzch orzechami. Wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Jaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuń24x24 cm:)
UsuńIle tego mleka w proszku dać 2.5szklanki czy 250?
OdpowiedzUsuń2.5 szklanki :)
UsuńMożna zastąpić mleko w proszku czymś innym ?
OdpowiedzUsuńMleko w proszku to cały smak tej masy.. :)
UsuńA jakie zastosować proporcje na blaszkę 40 na 24 cm?
OdpowiedzUsuńProszę zrobić ciasto z 1.5 porcji :)
UsuńJaka pojemność puszki masy kajmakowej
OdpowiedzUsuńok. 400 g;)
Usuń