Boczniaki to jedne z moich ulubionych grzybów. Tej sałatki pierwszy raz spróbowałam ostatnio na poprawinach i tak mi posmakowała, że zrobiłam ją u siebie w domu. Jest pyszna;)
SKŁADNIKI:
ok. 300 g boczniaków
0.5 główki sałaty lodowej
5-6 małych ogórków kiszonych
3 kromki chleba tostowego
+ odrobina słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano
SOS:
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
2. Na rozgrzanej oliwie usmaż boczniaki - zajmie Ci to ok. 10-15 min. Możesz doprawić je solą i pieprzem. Często mieszaj aby się nie przypaliły;
6. Sałatę wymieszaj z ogórkiem i polej częścią sosu. Na wierzchu poukładaj usmażone boczniaki;
7. Chleb tostowy pokrój w kostkę a następnie wrzuć na łyżkę rozgrzanego oleju, posyp słodką papryką, ziołami i oregano i zesmaż na chrupkie grzanki;
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz