Sezon na rabarbar to mój ulubiony czas w roku ( oczywiście oprócz sezonu na truskawki:D). Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Piekę je wtedy na okrągło. A ten przepis to pewniak od mojej babci - ciasto zawsze się udaje ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200-300 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
WYKONANIE:
1. Zacznij ubijać całe jajka. Po chwili dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż powstanie jasna i puszysta masa;
2. Cienkim strumieniem wlewaj olej i miksuj na niewielkich obrotach - tylko do połączenia składników;
3. Następnie przesiewaj partiami mąki wymieszane z proszkiem i krótko miksuj - tylko do połączenia składników;
4. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia;
5. Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w 180stC przez ok. 50 min. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz