1.
Jeżeli biszkopt opada już w trakcie pieczenia,
przyczyną mogą być źle dobrane proporcje. Przeważające składniki mokre powodują
brak usztywnienia głównie w środkowej części biszkoptu – (niewystarczająca
ilość cukru/mąki). Biszkopt jest wtedy charakterystycznie wklęsły.
2.
Zbyt niska temperatura pieczenia – jeżeli
włożymy blachę do niewystarczająco nagrzanego piekarnika czy też często
otwieramy drzwiczki może dojść do podobnej sytuacji co w punkcie powyżej. Boki
ciasta nam urosną (tam piecze się szybciej - dodatkowa temperatura od nagrzanej
powierzchni blaszki) a środek opadnie. Zabraknie w cieście pęcherzyków, które
będą mogły wypchnąć ten środek do góry.
3.
Duża różnica temperatur poszczególnych
składników. Najlepiej, jeżeli wszystkie składniki dodawane są w temperaturze
zbliżonej do pokojowej. Mieszanie składników o dużej różnicy temperatur daje
nam niemal gwarancję na nieudany biszkopt.
4.
Krzątanie się obok piekarnika, wstrząsy. Ciasta
nie lubią nadmiernych wstrząsów w czasie gdy wygrzewają się w piekarniku,
dotyczy to szczególnie biszkoptu. Jeżeli masz możliwość, staraj się ‘’zostawić
go w spokoju’’ i nie tupać nadmiernie w jego pobliżu. Niestety, jeżeli zależy
Ci na dobrym efekcie czasami z ciastem trzeba obchodzić się jak z dzieckiem. :)
5. Jeżeli biszkopt opada już po wyjęciu z piekarnika, świadczy to o jego niedopieczeniu – zbyt krótkim czasie pieczenia/zbyt niskiej temperaturze lub zbyt częstym wietrzeniu piekarnika w czasie, gdy biszkopt się w nim znajdował.
Zdaję sobie sprawę, że łatwiej jest napisać
coś mądrego a zdecydowanie trudniej się do tego zastosować. W moim przypadku,
najczęstszym błędem jest chyba temperatura składników. Zdarza mi się mieszać
jeszcze zimne jajka z resztą ciepłych składników. Czasami po prostu zapominam przygotować
składniki odpowiednio wcześnie.
A czy Ty zauważasz u siebie jakieś błędy,
które stoją na przeszkodzie do idealnego
biszkoptu?
P.S. Jeżeli potrzebujesz świetnej
tortownicy na biszkopt, polecam Ci tę, z której sama korzystam. Kliknij w link
poniżej i sprawdź. :)
NAJLEPSZA TORTOWNICA Z JAKIEJ KIEDYKOLWIEK KORZYSTAŁAM. :)
Miłego dnia,
Martyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz