lipca 13, 2021

Dlaczego biszkopt opada?

Biszkopt nie opada, jeżeli pieczesz go z mojego przepisu. Na tym mogłabym zakończyć dzisiejszy ‘’artykuł’’, jednak niestety minęłabym się z prawdą. Praktycznie każdy biszkopt, niezależnie od przepisu może nam się nie udać, a prawdziwych przyczyn niepowodzenia nie znają nawet najstarsi górale. 


Dzisiaj pochylę się nad tymi najbardziej powszechnymi i postaram się je omówić w kilku zdaniach. Być może pomoże to uratować niejeden wypiek.

1.      Jeżeli biszkopt opada już w trakcie pieczenia, przyczyną mogą być źle dobrane proporcje. Przeważające składniki mokre powodują brak usztywnienia głównie w środkowej części biszkoptu – (niewystarczająca ilość cukru/mąki). Biszkopt jest wtedy charakterystycznie wklęsły.



2.      Zbyt niska temperatura pieczenia – jeżeli włożymy blachę do niewystarczająco nagrzanego piekarnika czy też często otwieramy drzwiczki może dojść do podobnej sytuacji co w punkcie powyżej. Boki ciasta nam urosną (tam piecze się szybciej - dodatkowa temperatura od nagrzanej powierzchni blaszki) a środek opadnie. Zabraknie w cieście pęcherzyków, które będą mogły wypchnąć ten środek do góry.

3.      Duża różnica temperatur poszczególnych składników. Najlepiej, jeżeli wszystkie składniki dodawane są w temperaturze zbliżonej do pokojowej. Mieszanie składników o dużej różnicy temperatur daje nam niemal gwarancję na nieudany biszkopt.

4.      Krzątanie się obok piekarnika, wstrząsy. Ciasta nie lubią nadmiernych wstrząsów w czasie gdy wygrzewają się w piekarniku, dotyczy to szczególnie biszkoptu. Jeżeli masz możliwość, staraj się ‘’zostawić go w spokoju’’ i nie tupać nadmiernie w jego pobliżu. Niestety, jeżeli zależy Ci na dobrym efekcie czasami z ciastem trzeba obchodzić się jak z dzieckiem. :)

5.      Jeżeli biszkopt opada już po wyjęciu z piekarnika, świadczy to o jego niedopieczeniu – zbyt krótkim czasie pieczenia/zbyt niskiej temperaturze lub zbyt częstym wietrzeniu piekarnika w czasie, gdy biszkopt się w nim znajdował.

Zdaję sobie sprawę, że łatwiej jest napisać coś mądrego a zdecydowanie trudniej się do tego zastosować. W moim przypadku, najczęstszym błędem jest chyba temperatura składników. Zdarza mi się mieszać jeszcze zimne jajka z resztą ciepłych składników. Czasami po prostu zapominam przygotować składniki odpowiednio wcześnie.

 

A czy Ty zauważasz u siebie jakieś błędy, które stoją na przeszkodzie do idealnego biszkoptu?



 

P.S. Jeżeli potrzebujesz świetnej tortownicy na biszkopt, polecam Ci tę, z której sama korzystam. Kliknij w link poniżej i sprawdź. :)


NAJLEPSZA TORTOWNICA Z JAKIEJ KIEDYKOLWIEK KORZYSTAŁAM. :)

 

Miłego dnia,

Martyna

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger