Kto nie lubi domowych, słodkich wypieków? Drożdżówki to super propozycja na kolację, śniadanie czy przekąskę do pracy/szkoły ;)
SKŁADNIKI:
Na ok. 20 drożdżówek
ZACZYN:
1/5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
50 g drożdży ( u mnie mrożone)
CIASTO:
650 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
1 pełna szklanka mleka
BUDYŃ:
1 budyń śmietankowy (40g)
3-4 łyżki cukru
500 ml mleka
KRUSZONKA:
100 g mąki
50 g zimnego masła
3-4 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
1. Drożdże rozkrusz w ciepłym mleku, dodaj cukier i mąkę. Wszystko razem dokładnie rozmieszaj i odstaw na ok. 10-15 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj zaczyn, cukier jajka i mleko. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5-7 min;
3. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej i sprężystej masy ( ok. 10-15 min). Po tym czasie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 1.5h;
5. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Następnie dodaj rozmieszany proszek i ciągle mieszając gotuj budyń na małym ogniu aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia;
6. Przygotuj kruszonkę: mąkę wsyp do miseczki, dodaj posiekane zimne masło i cukier puder. Rozcieraj składniki widelcem bądź palcami aż do powstania kruszonki. Odstaw kruszonkę do lodówki;
7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiaj je przez chwilę w dłoniach a następnie podziel na 20 równych części ( u mnie ciasto na każdą drożdżówkę ważyło ok. 60g);
8. Z każdego kawałka ciasta formuj nie zbyt gruby okrąg i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
9. Następnie na każdej drożdżówce odciśnij kieliszkiem miejsce na budyń (można pominąć) i nakładaj niewielkie porcje budyniu małą łyżeczką a następnie wciskaj po ok. 2-3 wisienki;
11. Wstaw blaszkę z drożdżówkami do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 12-15 min ( w zależności od piekarnika).
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz