lipca 31, 2021

Fantazja

Ciasta z kokosem to jedne z moich ulubionych - jeśli dodamy do tego kwaśną nutę to wychodzi nam wypiek idealny ;) I to właśnie jest takie ciacho - przepyszne, delikatne, kokosowo - owocowe. Upiekłam na weekend i poszło raz dwa ;) 
ciasta i desery, ciasto z kokosem, ciasto z kremem i owocami, ciasto z dżemem, ciasto na biszkopcie, biszkopt kakaowy, biszkopt z 5 jaj, pyszne ciasto z kremem,




SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm (DO KUPIENIA TUTAJ)

BISZKOPT:
5 jaj
0.5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
150 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru
100 g czekolady białej
50 g masła
+ 2 słoiczki dżemu czereśniowego/z czarnej porzeczki/wedle upodobań
1 opakowanie podłużnych biszkoptów

WYKONANIE:

1. Zacznij miksować białka, po chwili dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż powstanie sztywna piana;
2. Dodawaj po 1 żółtku i krótko zmiksuj. Tylko do połączenia składników;
3. Dodaj przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie łyżką lub szpatułką;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem, wyrównaj i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 20min(piecz do suchego patyczka);
5. 100 ml śmietanki i masło podgrzej w rondelku do całkowitego rozpuszczenia;
6. Wyłącz palnik, Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do wystudzenia;


7. Resztę śmietanki ubij razem z cukrem prawie na sztywno;
8. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
9. Na koniec dodaj masę kokosową i całość wymieszaj łyżką;
10. Biszkopt po całkowitym przestudzeniu przekrój na dwa blaty. Jeden z nich włóż do blaszki wyłożonej papierem. Jeśli masz - możesz zabezpieczyć boki formy folią rantową;
11. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu a następnie wyłóż warstwę podłużnych biszkoptów;
12. Wyłóż i wyrównaj 2/3 kremu kokosowego;
13. Połóż drugi blat ciasta, dociśnij i rozsmaruj warstwę dżemu;
14. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu kokosowego. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto z kokosem, ciasto z kremem i owocami, ciasto z dżemem, ciasto na biszkopcie, biszkopt kakaowy, biszkopt z 5 jaj, pyszne ciasto z kremem,


7 komentarzy:

  1. Jeżeli szukasz dobrej i sprawdzonej formy do pieczenia oraz innych akcesoriów kuchennych - zapraszam Cię do mojego sklepu: https://sklep-prostyprzepisna.pl/kolekcja/frontpage/tortownica-do-pieczenia Gwarantuję, że się nie zawiedziesz. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis,spróbuję zrobić jak będzie chłodniejsza aura.

    OdpowiedzUsuń
  3. A co zrobić z czekoladą jest w przepisie +

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Startą, białą czekoladę należy dodać do kremu kokosowego ;)

      Usuń
  4. Witam
    Jeśli ciasto zrobię na większą blaszkę czy wyjdzie bardzo niskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę na pewno, ale w smaku nie będzie różnicy :) Jeśli ma Pani dużo większą blaszkę zawsze można zrobić z 1.5 porcji składników.

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger