Ciasta z kokosem to jedne z moich ulubionych - jeśli dodamy do tego kwaśną nutę to wychodzi nam wypiek idealny ;) I to właśnie jest takie ciacho - przepyszne, delikatne, kokosowo - owocowe. Upiekłam na weekend i poszło raz dwa ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm (DO KUPIENIA TUTAJ)
BISZKOPT:
5 jaj
0.5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
150 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru
100 g czekolady białej
50 g masła
+ 2 słoiczki dżemu czereśniowego/z czarnej porzeczki/wedle upodobań
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
WYKONANIE:
3. Dodaj przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie łyżką lub szpatułką;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem, wyrównaj i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 20min(piecz do suchego patyczka);
5. 100 ml śmietanki i masło podgrzej w rondelku do całkowitego rozpuszczenia;
10. Biszkopt po całkowitym przestudzeniu przekrój na dwa blaty. Jeden z nich włóż do blaszki wyłożonej papierem. Jeśli masz - możesz zabezpieczyć boki formy folią rantową;
SMACZNEGO :)
Jeżeli szukasz dobrej i sprawdzonej formy do pieczenia oraz innych akcesoriów kuchennych - zapraszam Cię do mojego sklepu: https://sklep-prostyprzepisna.pl/kolekcja/frontpage/tortownica-do-pieczenia Gwarantuję, że się nie zawiedziesz. ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis,spróbuję zrobić jak będzie chłodniejsza aura.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńA co zrobić z czekoladą jest w przepisie +
OdpowiedzUsuńStartą, białą czekoladę należy dodać do kremu kokosowego ;)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńJeśli ciasto zrobię na większą blaszkę czy wyjdzie bardzo niskie?
Troszkę na pewno, ale w smaku nie będzie różnicy :) Jeśli ma Pani dużo większą blaszkę zawsze można zrobić z 1.5 porcji składników.
Usuń