To ciasto jest moim hitem ostatnich tygodni. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy nie sądziłam, że aż tak posmakuje mi i rodzinie. Okazało się strzałem w 10. Lekko kwaśne porzeczki ze słodką bezą dają tak przepyszny efekt, że na samą myśl mam ochotę piec je znowu. Na rodzinnym grillu wszyscy prosili o przepis a ciasto zniknęło ze stołu w moment ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm do kupienia TUTAJ
KRUCHE:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki ciemnego kakao
200 g zimnego masła
ok. 0.5 szklanki cukru
4 żółtka
BEZA:
4 białka
1 szklanka cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
+ 700 g porzeczek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto (pamiętaj, że masło musi być zimne i najlepiej pokrojone na małe kawałki);
2. Dno blaszki wyłożonej papierem wyłóż plasterkami kruchego ciasta a następnie dokładnie je posklejaj w jeden blat ciasta. Jeśli wolisz możesz również rozwałkować ciasto na stolnicy i wyłożyć nim dno blachy;
3. Blaszkę z ciastem wstaw do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie podziub je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min;
6. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier puder i ciągle ubijaj aż cukier się całkowicie rozpuści i powstanie gładka, błyszcząca piana;
10. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 170 st C (termoobieg) na 20 min, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 60-70 st (termoobieg) i piecz ciasto jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i wyjmij ciasto dopiero jak całkowicie ostygnie.
SMACZNEGO ;)
Jakie będą najlepsze porzeczki? Czerwone czy czarne?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie czarne:)
UsuńCzy zamiast porzeczek można użyć malin? :)
OdpowiedzUsuńMam sporo powideł i konfitur w słoikach. Czy mogą być zamiast owoców? I jak to wygląda też w przypadku mrożonych..
OdpowiedzUsuńMogą byc zarówno konfitury jak i owoce mrozone. Przy mrożonych polecam je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń