lipca 10, 2021

Madame

Mając w domu dużo czereśni postanowiłam zrobić z nich ciasto. Eksperyment się udał - ciasto zniknęło z blaszki w jeden dzień - tak wszystkim smakowało. Zrobię je znowu na zbliżające się urodziny córeczki :)
ciasta i desery, biszkopt kakaowy z 3 jaj, frużelina czereśniowa, ciasto z czereśniami,ciasto z kremem śmietanowym,ciasto z kremem i owocami, ciasto z frużeliną owocową, ciasto na biszkopcie




SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

BISZKOPT:
3 jajka
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
FRUŻELINA:
1 kg wydrylowanych czereśni
1/4 szklanki soku z cytryny
0.5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki żelatyny
KREM:
330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
+ 1 opakowanie podłużnych biszkoptów


WYKONANIE:


1. Przygotuj biszkopt: całe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę;
2. Następnie dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość zmiksuj na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników lub wymieszaj ciasto drewnianą łyżką;
3. Przelej biszkopt do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 15 - 18 min;


4. Przygotuj frużelinę: wiśnie z sokiem i cukrem przełóż do garnka - zagotuj. Możesz je delikatnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków jeśli nie lubisz całych owoców w cieście;
5. Żelatynę zalej minimalną ilością wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw na chwilę;
6. Mąkę ziemniaczaną zalej minimalną ilością zimnej wody i dokładnie rozmieszaj;
7. Po ok. 10 minutach gotowania czereśni nabierz łyżkę soku, dodaj ją do rozmieszanej mąki, wymieszaj i wlej całość do czereśni. Dokładnie wymieszaj aby nie było grudek;
8. Następnie zdejmij frużelinę z palnika, dodaj żelatynę i ponownie dokładnie rozmieszaj;


9. W blaszkę z przestudzonym biszkoptem możesz włożyć folię rantową. Następnie wylej jeszcze gorącą frużelinę i wyrównaj;
10. Następnie poukładaj biszkopty i odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia i stężenia;
11. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno;
12. Dodaj cukier puder i mascarpone, ponownie zmiksuj krem na gładką i jednolitą masę;
13. Wyłóż krem śmietanowy na wierzch ciasta i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.


SMACZNEGO :)


9RZmXkfu5q4eTpKYD9ZsrWfZqhteOlNCACLcBGAsYHQ/IMG_3972.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">ciasta i desery, biszkopt kakaowy z 3 jaj, frużelina czereśniowa, ciasto z czereśniami,ciasto z kremem śmietanowym,ciasto z kremem i owocami, ciasto z frużeliną owocową, ciasto na biszkopcie

3 komentarze:

  1. Jeżeli szukasz dobrej jakości form do pieczenia i akcesoriów kuchennych - zapraszam Cię do mojego sklepu: https://sklep-prostyprzepisna.pl/kolekcja/frontpage/tortownica-do-pieczenia Na pewno znajdziesz coś dla siebie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam czy zamiast czereśni mogę dodać wiśnie?

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger