Mając w domu dużo czereśni postanowiłam zrobić z nich ciasto. Eksperyment się udał - ciasto zniknęło z blaszki w jeden dzień - tak wszystkim smakowało. Zrobię je znowu na zbliżające się urodziny córeczki :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
FRUŻELINA:
1 kg wydrylowanych czereśni
1/4 szklanki soku z cytryny
0.5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki żelatyny
KREM:
330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
+ 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
WYKONANIE:
2. Następnie dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość zmiksuj na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników lub wymieszaj ciasto drewnianą łyżką;
3. Przelej biszkopt do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 15 - 18 min;
4. Przygotuj frużelinę: wiśnie z sokiem i cukrem przełóż do garnka - zagotuj. Możesz je delikatnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków jeśli nie lubisz całych owoców w cieście;
7. Po ok. 10 minutach gotowania czereśni nabierz łyżkę soku, dodaj ją do rozmieszanej mąki, wymieszaj i wlej całość do czereśni. Dokładnie wymieszaj aby nie było grudek;
8. Następnie zdejmij frużelinę z palnika, dodaj żelatynę i ponownie dokładnie rozmieszaj;
9. W blaszkę z przestudzonym biszkoptem możesz włożyć folię rantową. Następnie wylej jeszcze gorącą frużelinę i wyrównaj;
SMACZNEGO :)
9RZmXkfu5q4eTpKYD9ZsrWfZqhteOlNCACLcBGAsYHQ/IMG_3972.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">
Jeżeli szukasz dobrej jakości form do pieczenia i akcesoriów kuchennych - zapraszam Cię do mojego sklepu: https://sklep-prostyprzepisna.pl/kolekcja/frontpage/tortownica-do-pieczenia Na pewno znajdziesz coś dla siebie. ;)
OdpowiedzUsuńwitam czy zamiast czereśni mogę dodać wiśnie?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
Usuń