lipca 02, 2021

Pierogi ruskie

Gdybym do końca życia miała jeść tylko jedno danie to zdecydowanie byłyby to pierogi ruskie. Przepis mojej babci na pierogi jest najlepszy - smakuje wszystkim domownikom i gościom;)
DANIA OBIADOWE, pierogi, pierogi ruskie, ciasto na pierogi bez jajek, ciasto na pierogi z masłem, ciasto na pierogi, delikatne ciasto na pierogi, miękkie ciasto na pierogi, najlepsze ciasto na pierogi


SKŁADNIKI:
na ok. 40-50 szt w zależności od wielkości pierogów

500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
50 g masła
0.5 łyżeczki soli
FARSZ:
600 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (waga przed ugotowaniem)
250 g twarogu
1 średnia cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu





WYKONANIE:



1. Masło wrzuć do gorącej wody i rozpuść, następnie wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski robota i wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu;
2. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę;
3. Pokrojoną cebulę zesmaż na łyżce oliwy/oleju;
4. Do utłuczonych i wystudzonych ziemniaków dodaj zesmażoną cebulkę, twaróg, sól oraz pieprz. Ugnieć wszystko na gładki i jednolity farsz. W razie potrzeby dopraw wedle uznania;


5. Gotowe ciasto podziel na 2-3 mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj na cienki okrąg. Podsyp stolnicę mąką aby się nie przyklejało;
6. Szklanką powycinaj średniej wielkości krążki na pierogi;
7. Na każdy krążek nakładaj ok. 1 łyżeczkę farszu i dokładnie sklejaj brzegi aby w gotowaniu się nie rozklejały. Odkładaj gotowe pierogi na blat podsypany mąką i przykryj ściereczką aby nie obsychały;
8. Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek ( możesz dodać do wody ok. 2-3 łyżki oleju) i gotuj do momentu wypłynięcia.



SMACZNEGO ;)

DANIA OBIADOWE, pierogi, pierogi ruskie, ciasto na pierogi bez jajek, ciasto na pierogi z masłem, ciasto na pierogi, delikatne ciasto na pierogi, miękkie ciasto na pierogi, najlepsze ciasto na pierogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger