Gdybym do końca życia miała jeść tylko jedno danie to zdecydowanie byłyby to pierogi ruskie. Przepis mojej babci na pierogi jest najlepszy - smakuje wszystkim domownikom i gościom;)
SKŁADNIKI:
na ok. 40-50 szt w zależności od wielkości pierogów
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
50 g masła
0.5 łyżeczki soli
FARSZ:
600 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (waga przed ugotowaniem)
250 g twarogu
1 średnia cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
WYKONANIE:
1. Masło wrzuć do gorącej wody i rozpuść, następnie wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski robota i wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu;
3. Pokrojoną cebulę zesmaż na łyżce oliwy/oleju;
4. Do utłuczonych i wystudzonych ziemniaków dodaj zesmażoną cebulkę, twaróg, sól oraz pieprz. Ugnieć wszystko na gładki i jednolity farsz. W razie potrzeby dopraw wedle uznania;
5. Gotowe ciasto podziel na 2-3 mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj na cienki okrąg. Podsyp stolnicę mąką aby się nie przyklejało;
7. Na każdy krążek nakładaj ok. 1 łyżeczkę farszu i dokładnie sklejaj brzegi aby w gotowaniu się nie rozklejały. Odkładaj gotowe pierogi na blat podsypany mąką i przykryj ściereczką aby nie obsychały;
8. Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek ( możesz dodać do wody ok. 2-3 łyżki oleju) i gotuj do momentu wypłynięcia.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz