Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to kolejna obowiązkowa pozycja. Robię je tak często jak mogę - bo cała rodzina je uwielbia. ;)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
500 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml gorącej wody
2 pełne łyżki miękkiego masła
FARSZ:
ok. 300 g jagód
5-6 łyżek cukru (wedle uznania)
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 15-20 min;
3. Odleżakowane ciasto podziel na 2-3 mniejsze części. Każdą z nich wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na dość cienki okrąg;
6. Gotowe pierogi wrzucaj na wrzątek z odrobiną oleju i gotuj do wypłynięcia. Podawaj ze śmietanką lub tak jak lubisz :)
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz