Przepyszna, domowa pizza na cienkim cieście z mozzarellą i rukolą. Podobno najlepsza jaką kiedykolwiek zrobiłam:)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
1.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży ( użyłam mrożonych)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
DODATKI:
3-4 łyżki keczupu pikantnego lub sosu pomidorowego ( TUTAJ przepis)
2 kulki mozzarelli (po 125 g każda)
1 mała cebula
4-5 ogórków kiszonych
ok. 2 garście rukoli ( jeśli lubisz)
OPCJONALNIE: słodka papryka, bazylia, oregano do posypania wierzchu przed pieczeniem
WYKONANIE:
1. Drożdże dokładnie rozmieszaj w ciepłej wodzie i odstaw na ok. 5-10 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, sól i cukier. Dodaj rozczyn i oliwę. Wyrób gładkie i jednolite ciasto po czym przykryj je ściereczką i odstaw na czas przygotowywania reszty składników w ciepłe miejsce;
5. Na łyżce oliwy podsmaż cebulkę;
9. Na sosie poukładaj 1 kulkę mozzarelli porwaną na kawałki. Następnie wyłóż równomiernie cebulkę z ogórkiem;
10. Na wierzchu poukładaj drugą kulkę mozzarelli. Możesz dodatkowo posypać pizzę słodką papryką/bazylią/oregano czy chilli. Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20min(spód ma się delikatnie zrumienić). Przed podaniem posyp wierzch rukolą.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz