Mocno czekoladowe brownie z kremem śmietankowym i jagodami to kolejna obowiązkowa pozycja na niedzielnym stole w sezonie jagodowym. Co roku rodzina się dopytuje kiedy w końcu im upiekę to ciasto - w końcu się doczekali ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BROWNIE:
200 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
0.5 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka mąki (ok. 130 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
330 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
250-300 g jagód
POLEWA:
50 g czekolady mlecznej
ok. 1/4 szklanki śmietanki 30%
+ garść jagód do dekoracji wierzchu
WYKONANIE:
1. Masło z pokruszoną czekoladą przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu aż się całkowicie rozpuści - ma powstać gładka, jednolita masa;
3. Do ubitych jaj dodawaj stopniowo rozpuszczone masło z czekoladami i ciągle miksuj - ale tylko do połączenia składników;
4. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksuj - do powstania jednolitej masy;
5. Ciasto na brownie przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 160stC piekarnika na 30 min;
8. Dodaj jagody i wymieszaj krem łyżką;
9. Blaszkę z wystudzonym brownie możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową. Następnie wyłóż krem śmietankowy i wyrównaj;
10. Wierzch udekoruj jagodami i polej rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietanką. Ciasto schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Napewno zrobię. Super opisujesz te przepisy.
OdpowiedzUsuńStaram się aby wszystko było jasne i czytelne:) Dziękuję za miłe słowa!
UsuńApetycznie wygląda.Mam jagody leśne więc napewno zrobię.Dziękuję
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńCzy mozna użyć mrożonych jagód?
OdpowiedzUsuń