Przepyszne, sezonowe ciasto z cukinią i czekoladą to obowiązkowy wypiek w moim domu. Kiedy przychodzi sezon, robię je na okrągło - wszyscy je lubią. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
700 g cukinii obranej i startej na grubych oczkach
350 g mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 szklanka oleju
150 g czekolady gorzkiej/mlecznej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Całość bardzo dokładnie wymieszaj łyżką;
5. Na koniec dodaj czekoladę w kostkach (zamiast gorzkiej możesz dać mleczną - ciasto będzie wtedy słodsze) i wymieszaj. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stC na ok. 55 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz