Przepyszna drożdżówka z nadzieniem serowym i żurawiną. Robiłam ją pierwszy raz u siebie w domu - do tej pory zajadaliśmy się nią u babci ;) Tak apetycznie wyglądała, że zjedliśmy całą jeszcze zanim zdążyła wystygnąć!
SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
0.5 szklanki cukru
3 jajka
80 g roztopionego masła
szczypta soli
NADZIENIE:
250 g sera twarogowego półtłustego
1 jajko
2-3 łyżki cukru pudru
100 g żurawiny suszonej
odrobina mleka/wody
WYKONANIE:
1. W ciepłym mleku rozkrusz drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru pudru i dokładnie wymieszaj całość. Odstaw rozczyn na ok. 10-15 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, sól, dodaj cukier puder, rozczyn i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto;
3. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto jeszcze ok. 5 min. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1.5h;
4. W międzyczasie żurawinę przełóż do rondelka, zalej minimalną ilością mleka/wody i mocno podgrzej. Potem odstaw na ok. 20-30 min i odlej nadmiar płynu;
5. Przygotuj nadzienie serowe: wymieszaj twaróg z cukrem pudrem, dodaj jajko i całość rozetrzyj widelcem bądź zmiksuj mikserem na gładką masę;
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiaj w dłoniach. Następnie podziel na dwie części. Z jednej z nich rozwałkuj prostokąt o wymiarach ok. 24x48 cm;
7. Nadzienie serowe wymieszaj z żurawiną. Połowę rozsmaruj na cieście i całość zawiń w roladę. Następnie przekrój ciasto wzdłuż na pół zostawiając złączony koniec i zawijaj na wzór warkocza (patrz FILM z moim wykonaniem tego przepisu);
8. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo. Obydwa warkocze ułóż w blaszce o wymiarach 24x24 cm i wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 30-35 min. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz