Kruche ciasta to ostatnio moje ulubione wypieki.. Do tego kwaśne owoce, słodki wierzch dla wyrównania smaków i mamy pyszne ciacho na weekend:)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
ok. 0.5 szklanki cukru
4 żółtka
BEZA:
4 białka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
+ 800 g jagód/borówek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto (pamiętaj, że masło musi być zimne i najlepiej pokrojone na małe kawałki);
2. Gotowym ciastem wyklej dno formy wyłożonej papierem, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie wstaw kruche do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min;
4. Zacznij ubijać białka, kiedy piana zacznie się robić gęsta dodawaj stopniowo cukier/cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
6. Na podpieczone kruche wyłóż owoce, a następnie pianę z białek. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st C (termoobieg) na 20 min, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 60-70 st (termoobieg) i piecz ciasto jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i wyjmij ciasto dopiero jak całkowicie ostygnie.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz