sierpnia 20, 2021

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie owocowym - delikatne, puszyste, z dużą ilością jagód. Wprost idealne - moja rodzina je uwielbia :)
ciasta i desery,jagodzianki, jagodzianki z kruszonką, bułeczki z jagodami, bułki z jagodami, bułeczki z kruszonką, owocowe bułeczki


SKŁADNIKI:
(na ok. 31 szt.)

1 kg mąki
4 jajka
250 g cukru pudru
50 g roztopionego masła
2 szklanki mleka
70 g drożdży
ok. 300 g jagód + 4-5 łyżek cukru (wedle uznania)
KRUSZONKA:
100 g mąki
50 g zimnego masła
3-4 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:

1. Przygotuj kruszonkę: mąkę wsyp do miseczki, dodaj pokrojone masło i cukier puder. Całość ucieraj widelcem aż do powstania kruszonki;

2. W 0.5 szklanki ciepłego mleka rozmieszaj drożdże i odstaw na ok. 10-15 min;
3. Żółtka z ok. 0.5 szklanki cukru pudru ubij na puszystą masę;
4. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj roztopione masło, resztę mleka, cukru pudru oraz zaczyn. Wyrób gładkie i jednolite ciasto po czym przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 60 min do wyrośnięcia;


5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiaj w dłoniach;
6. Ciasto podziel na pół a następnie każdą z części pokrój na małe, w miarę jednakowe porcje na bułeczki ( u mnie wyszło 31 szt.);
7. Z każdej porcji ciasta formuj płaski okrąg, nakładaj łyżeczkę jagód i dokładnie zalepiaj. Odkładaj gotowe bułeczki łączeniem do dołu na stolnicy podsypanej mąką;
8. Bułeczki przekładaj na dużą blachę wyłożoną papierem. Zostaw je na 20min do wyrośnięcia po czym posmaruj ubitym białkiem i posyp gotową kruszonką;
9. Wstawiaj jagodzianki do piekarnika nagrzanego do 170stC na ok. 10-12 min (aż się delikatnie zrumienią).



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,jagodzianki, jagodzianki z kruszonką, bułeczki z jagodami, bułki z jagodami, bułeczki z kruszonką, owocowe bułeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger