Zapewne każdy z nas słyszał opinie, że niektórych produktów spożywczych kategorycznie nie wolno ze sobą łączyć, gdyż grozi to… no właśnie. Czym grozi łączenie ze sobą produktów, których teoretycznie łączyć ze sobą nie wolno? I czy takie pary/kombinacje w ogóle istnieją?
Dzisiaj postaram się odpowiedzieć na to pytanie.:)
Pomidor + ogórek
Na temat tego połączenia krąży w sieci wiele mitów. W
skrajnych przypadkach ludzie głoszą tezy, że od jedzenia ogórka z pomidorem
można zapaść na śmiertelne choroby.
Czy aby na pewno jest aż tak niebezpiecznie? Nie do końca.
Ogórek zawiera substancję o nazwie askorbinaza,
która niszczy witaminę C zawartą w pomidorach. Nasz posiłek bazujący na
takim połączeniu będzie po prostu o wiele mniej wartościowy niż szkodliwy.
Wystarczy jednak wzbogacić nasze danie o inne źródło witaminy C (np. paprykę
czy pietruszkę) i zażegnać problem. Innym skutecznym rozwiązaniem jest
sięgnięcie po ogórki kiszone lub konserwowe, które mają obniżoną aktywność
askorbinazy.
Gorące napoje/potrawy i miód naturalny
Naturalny miód ma bez wątpienia wiele prozdrowotnych
składników stanowiących naturalny antybiotyk czy wspomagających leczenie chorób
wirusowych. Ponadto walczy z rozwijającymi się w naszym organizmie grzybami czy
działa jak naturalna szczepionka przeciwko alergii.
Należy jednak pamiętać, że w temperaturze powyżej 70 stopni
Celsjusza staje się zupełnie bezwartościowy dla naszego organizmu. Popularna
gorąca herbata z miodem nie stanowi więc dobrego połączenia.
Dżem i białe pieczywo
Skoro mamy już gorącą herbatę z miodem, to idealnym
dopełnieniem śniadania czy podwieczorku będzie białe pieczywo (np. bułka)
obficie posmarowana dżemem. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że takie połączenie
prowadzi do gwałtownego skoku cukru we krwi. Węglowodany (cukry) proste
powodują szybki wzrost stężenia cukru przez co nasza trzustka musi pracować na
pełnych obrotach aby doprowadzić do jego wyrównania.
Sytuacja dotyczy nie tylko dżemu z białym pieczywem ale
wszelkiego rodzaju słodyczy, które działają na takiej samej zasadzie. Po takim
szybkim skoku cukru, jego stężenie równie szybko spada i powoduje uczucie zmęczenia czy rozdrażnienia. Jak
podkreślają dietetycy, w dłuższej perspektywie takie nagłe skoki poziomu cukru
mogą prowadzić do cukrzycy czy insulinooporności. Warto więc zamienić białe
pieczywo na razowe, pełnoziarniste, zawierające błonnik. Pomaga on trzymać
właściwy poziom cukru we krwi i ułatwia trawienie.
Alkohol i napoje dietetyczne
Ostatnimi czasy napoje w wersji light zyskały na popularności.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że stosowany słodzik – aspartam wchodzi w
reakcję z alkoholem i może doprowadzić do szybszego upojenia czy też
podwyższonej akcji serca. Sytuacja
wygląda podobnie z połączeniu kofeiny z alkoholem.
Obie te substancje stanowią źródło energii, które wzajemnie
się potęgują. Ponadto kofeina maskuje efekty zatrucia pokarmowego, co często
bywa zgubne w skutkach.
Czerwone wino i produkty bogate w żelazo
Lampka czerwonego wina do obiadu stanowi niemalże podstawę wielu kuchni. Czerwone wino wydaje się stworzone, aby serwować je z daniami mięsnymi (bogatymi w żelazo). Niestety w rzeczywistości nie jest to dobre połączenie, ponieważ zawarte w czerwonym winie garbniki skutecznie utrudniają przyswajanie się żelaza w organizmie.
Herbata z cytryną
Na temat herbaty mowa była już w drugim punkcie artykułu –
tam poruszona była kwestia jej połączenia z miodem. A jak wygląda sytuacja, w
której herbatę łączymy z cytryną?
Okazuje się, że taki duet może mieć niekorzystny wpływ na
nasz organizm. Bogata w witaminę C cytryna w reakcji z występującym w liściach
herbaty glinem tworzy szkodliwy dla zdrowia cytrynian glinu. Nadmierna
akumulacja glinu w organizmie wiąże się z wyższym ryzykiem występowania chorób
otępiennych takich jak choroba Alzheimera. Jest jednak sposób, aby
zneutralizować ryzyko. Aby uniknąć negatywnych następstw łączenia herbaty z
cytryną należy dodawać cytrynę do odcedzonego naparu (bez fusów). Ogranicza to
w znacznym stopniu powstawanie przyswajalnej formy glinu, który jest dla nas
bardzo szkodliwy.
Mam nadzieję, że tym wpisem udało mi się nieco rozjaśnić
kwestię jakich produktów spożywczych nie wolno ze sobą łączyć. Czy któreś
połącznie było dla Was szczególnie zaskakujące?
Być może do tej pory nieświadomie wykorzystywaliście te
popularne duety w swojej kuchni?
Mimo, że ryzyko negatywnych następstw nie jest szczególnie
wysokie, zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę w swojej diecie J
Pozdrawiam serdecznie,
Martyna
Dobry wieczor ....serdecznie dziekuje za wspaniale przepisy ktore mi przysylasz ...juz kilka z nich wykorzystalam ....i kazda potrawa byla rewelacja ....Dziekuje bardzo .....i dzisiejsze dodatkowe informacje z pewnoscia bede przestrzegac ....Pozdrawiam ....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepisy i artykuły się podobają!:)
Usuń