Uwielbiam serniki. Jestem w stanie zjeść każdą ilość tego pysznego ciasta.. dzisiaj mam dla Was szybką wersję na herbatnikach - to jeden z ulubionych przepisów w moim domu :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
1 opakowanie herbatników
1 kg sera z wiaderka ( u mnie Piątnica)
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
200 g roztopionego i wystudzonego masła
WYKONANIE:
4. Następnie dodawaj stopniowo masę jajeczną i mieszaj całość aż powstanie gładka, jednolita masa serowa;
6. Wylej masę serową na herbatniki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 170stC na ok. 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i studź sernik przy uchylonych drzwiczkach.
SMACZNEGO:)
Co zrobić żeby nie opadł? Mimo że uchyliłam drzwi od piekarnika to i tak nie wyrósł
OdpowiedzUsuńTen sernik wyrasta a następnie opada - taki jego urok :)
UsuńWitam robiłam tak jak Pani miała w przepisie a do góry nie chciał się zarumienić
OdpowiedzUsuńTo już jest pewnie kwestia piekarnika. Następnym razem proszę spróbować wydłużyć czas pieczenia :)
Usuń