SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
BISZKOPT:
5 jajek
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru pudru (można dać 0.5 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
KREM:
330 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
GALARETKA:
750 ml wrzątku
2 galaretki pomarańczowe
+ 1 puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
2. Dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
4. Wsyp przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką;
6. Jasne ciasto wlej do blaszki wyłożonej papierem i wyrównaj;
8. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15-20 min;
11. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj;
12. Wystudzony biszkopt możesz opcjonalnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny lub ulubioną herbatą;
14. Na kremie poukładaj kawałki brzoskwiń i powciskaj je lekko aby nie wypłynęły przy zalewaniu galaretką;
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz