Przepyszna, bardzo prosta do zrobienia szarlotka. Takie tradycyjne ciasta zawsze się sprawdzają i smakują każdemu dlatego też pasują na wszelkie przyjęcia i spotkania z rodziną :)
SKŁADNIKI:
Tortownica o śr. 24 cm
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
200 g zimnego, posiekanego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
2-3 łyżki cukru pudru
MUS:
1.5 - 2 kg jabłek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 galaretka ( u mnie pomarańczowa)
WYKONANIE:
3. Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach;
5. Wyłącz palnik, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj mus;
6. Wyjmij ciasto z zamrażarki, połowę zetrzyj na dno blaszki wyłożonej papierem a następnie podpiecz (180stC przez ok. 10-15 min, aż się delikatnie zrumieni);
7. Na podpieczony spód wyłóż mus jabłkowy, wyrównaj;
8. Na wierzch szarlotki zetrzyj resztę ciasta i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 55-60 min.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz