Przepyszne, mocno wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe, które przygotujesz w kilka minut. Pięknie wyrasta, długo utrzymuje świeżość, pasuje do kawy i herbaty.. Ideał!:)
SKŁADNIKI:
200 g masła
200 g czekolady mlecznej
1 pełna łyżka ciemnego kakao
1 szklanka mleka
4 jajka
0.5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
OPCJONALNIE POLEWA:
50 g białej czekolady
1 łyżka masła
2-3 łyżki mleka
+ posypka do dekoracji
WYKONANIE:
1. Kostkę masła umieść w rondelku, dodaj pokruszoną czekoladę i kakao. Całość podgrzewaj aż do momentu powstania gładkiej, jednolitej masy;
2. Do masy czekoladowej dodaj mleko, wymieszaj i odstaw do przestudzenia;
4. Do kolejnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą;
5. Dodaj ubite jajka i masę czekoladową. Całość zmiksuj na najmniejszych obrotach - tylko do połączenia składników;
6. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 50 min (piecz do suchego patyczka). Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
Ciasto jest pyszne, ostatnio robilam je ze sliwkami
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! :)
Usuń